Het is even wachten voordat Kelly de Jong naar buiten komt vanuit bedrijfsverzamelgebouw Central Post, pal naast het Centraal Station. Van haar stagecoördinator bij het AD Rotterdams Dagblad mag ze pas naar huis als haar artikel tiptop in orde is. “Vanmiddag was ik naar een bijzonder werkschip dat bij de Cruise Terminal lag. Ik moest een hoop technische informatie verwerken. Waar ik drie kolommen tekst voor nodig heb, vat mijn begeleider dat in twee zinnen samen.” De Jong kan er zelf wel om lachen, terwijl we wachten op de trein. “Het is dat ik het zelf geschreven heb, anders zou ik dit nooit lezen.”

Slecht idee

Mag-ik-met-je-mee-Kelly-de-Jong-1

Inmiddels zit ze in het tweede jaar van de International Bachelor Communication and Media (IBCoM). “Vroeger wilde ik journalist of schrijfster worden. Ik ben zelfs ooit met het schrijven van een boek begonnen en had de droom om de jongste auteur van Nederland te worden.” Toch wist ze niet zeker wat ze precies wilde doen na de middelbare school. “Daarom dacht ik eigenlijk aan een tussenjaar, maar dat vond mijn vader een slecht idee. Hij was bang was dat ik dan nooit meer zou gaan studeren.”

Tijdens een open dag van de EUR kwam ze in aanraking met IBCoM, waarbij vooral de mogelijkheid om in het buitenland te studeren haar over de streep trok. “Ik wilde graag in Rotterdam blijven studeren. Misschien ben ik bevooroordeeld omdat ik hier vandaan kom, maar ik vind Rotterdam gewoon een leuke stad”, vertelt ze, terwijl we inmiddels in de trein zitten. “Zo kon ik thuis blijven wonen. Bovendien is het een brede studie, zodat ik ondertussen een paar jaar kan nadenken over wat ik wil.”

Mooiste station van Nederland

Bijna was ze vorig jaar gestopt met de studie. “Ik had twee onvoldoendes en was bang dat ik het niet zou halen. Maar uiteindelijk was ik te laat met uitschrijven en bleek ik maar één herkansing te hoeven doen.” Haar favoriete vak tot nu toe is International and Global Communication. “Vooral omdat ik de docent heel goed vond en we geen laptop mochten gebruiken; daardoor krijg je toch meer van de stof mee.”

We arriveren op station Lombardijen. Breed lachend, zegt Kelly: “Dit is toch het mooiste station van Nederland!” Haar fiets staat pal naast de ingang. We hebben over de nabije toekomst. “In augustus ga ik op uitwisseling naar San Francisco en als ik terug ben, ga ik gewoon weer thuis wonen. Ik zou best op kamers willen, maar dat vind ik zonde van mijn geld.”

Mag-ik-met-je-mee-Kelly-de-Jong-3

Kip met gorgonzola

De stage bij de krant heeft de oude schrijfambities niet direct weer aangewakkerd. “Misschien dat ik liever iets met marketing en communicatie wil, samen met een team een langetermijnstrategie bedenken; bij de krant gaat het me allemaal iets te snel.”

Thuis wacht haar vader met penne met kip en gorgonzola. “Dat heeft hij speciaal voor mij gemaakt, want zelf houdt hij helemaal niet van pasta!” Na een uitgebreide kennismaking met de kok in kwestie wordt ondergetekende keurig weer op de trein gezet. De volgende ochtend lees ik een leuk verhaal over een uniek stenen stortend schip.