Dat zou op zich al reden genoeg moeten zijn om een manier te vinden om zonder plastic te leven volgens de studentenorganisatie Post Plastic Generation. Daarom organiseren zij deze week de Zero Waste Challenge, die studenten motiveert om zeven dagen lang geen enkel stukje afval te produceren.

Opening Sustainability Hub

Lees meer

Nieuwe ‘Sustainability Hub’ biedt onderdak aan duurzame initiatieven van studenten

Het is zover. Na maanden voorbereiding is de nieuwe Erasmus Sustainability Hub geopend in…

Tijdens deze actie worden er ook workshops gegeven om de (tientallen voornamelijk vrouwelijke) deelnemers te leren hoe zij duurzaam kunnen winkelen, hun eigen toiletartikelen kunnen produceren, en gescheurde kleding kunnen herstellen in plaats van meteen naar de winkel te gaan. Na de start op maandagavond op de Erasmus Sustainability Hub, sprak EM drie deelnemers over hun verwachtingen bij de Zero Waste Challenge.

Luisa Osburg (eerstejaars psychologiestudent)

Luisa Osburg (eerstejaars psychologiestudent)
Luisa Osburg (eerstejaars psychologiestudent) Beeld door: Aysha Gasanova

“Ik denk dat deze week best pittig gaat worden, vooral als het gaat om het kopen van dingen die ik echt nodig heb, zoals toiletpapier. Het wordt financieel ook een hele uitdaging. Als student koop je natuurlijk het liefst goedkope dingen, maar dat is vaak niet goed voor het milieu. Gelukkig ben ik net gestopt met roken, dus over sigarettenafval hoef ik me geen zorgen meer te maken. Voor mij is het belangrijkste dat ik gemotiveerd blijf. Het is denk ik lastig vol te houden als je alleen meedoet om iemand te laten zien dat je het kan, of het alleen doet omdat het hip is. Ik doe het omdat ik van onze planeet houd en haar wil beschermen.”

Gunnar Heller (masterstudent Global Business and Sustainability)

Gunnar Heller (masterstudent Global Business and Sustainability)
Gunnar Heller (masterstudent Global Business and Sustainability) Beeld door: Aysha Gasanova

“Ik probeer zo min mogelijk plastic afval te produceren, maar ik moet toegeven dat ik weldegelijk producten koop die in plastic verpakt zijn, zoals pasta. Het winkelen zal deze week zeker een openbaring zijn: ik zal goed op moeten letten welke producten allemaal gebruik maken van plastic en ik weet dat dat de meeste producten zijn. Het zal vooral een hele uitdaging zijn dat ik deze week niet naar de meest praktische supermarkten kan gaan, maar juist milieuvriendelijke winkels zal moeten bezoeken waar producten onverpakt verkocht worden. Ik denk eerlijk gezegd niet dat het me zal lukken om deze week helemaal geen afval te produceren, daarin ben ik realistisch. Ook denk ik dat ik het op een gegeven moment zal vergeten, omdat het er nog niet ingebakken zit. Zo’n gewoonte moet je ontwikkelen, en dat zal langer dan een week duren. Kleine stappen zetten dus.”

Sara Parnell (derdejaars psychologiestudent)

Sara Parnell (derdejaars psychologiestudent)
Sara Parnell (derdejaars psychologiestudent) Beeld door: Aysha Gasanova

“De grootste uitdaging voor mij zal zijn het kopen van dingen die je niet op de markt kan vinden, zoals zuivelvrije melk of andere producten in blik. Ik denk dat ik mijn leefwijze niet heel erg aan zal hoeven passen, maar misschien is dat een naïeve opmerking en zal ik er deze week achter komen dat ik wat kleine dingen moet veranderen. Dat zal dan een goede les voor me zijn. Ik koop producten zoals deodorant al in glazen verpakkingen, maar ik wil er nu helemaal voor gaan en zelf deo gaan maken. Kan ik de hele week afvalvrij blijven? Waarschijnlijk niet, maar ik denk ook niet dat het daar per se om gaat. Het gaat om het leerproces, om bewustwording en het wennen aan een afvalvrij leven.”

Lees één reactie