EM_Erasmus parijs

Lees meer

Op zoek naar Erasmus: Grenzeloos in Europa

In Jobs tweede verhaal zoekt hij de grenzen op in de universiteitsbubbel van Cambridge en…

Het is anderhalf jaar geleden dat je Erasmus achterna reisde. Wat is je het meest bijgebleven?

“Ik vertrok op reis met het idee: ik ga op zoek naar stukjes Erasmus in Europa. Die heb ik natuurlijk over het hele continent gevonden. De verhalen die ik maakte, stonden binnen een maand op papier en daarmee was het project klaar. Nu, anderhalf jaar later, realiseer ik me pas dat het ook een flinke impact op mij persoonlijk heeft gemaakt. Erasmus staat voor de dialoog opzoeken, jezelf confronteren, je horizon verbreden. Dat heb ik wel echt meegenomen uit die reis.”

Vlak na je reis was je het meest onder de indruk van je ontmoetingen met de jeugdvoorzitter van het Front National en de vluchtelingen in Turijn. Is dat nog steeds zo?

“Nee, nu ik terugkijk heeft de ontmoeting met Mamma Erasmus (de Italiaanse Sofia Corradi, geestelijk moeder van het Erasmus-uitwisselingsprogramma, red.) de grootste indruk achtergelaten. In de jaren zeventig, een tijd dat er eigenlijk nog niet heel veel werd nagedacht over internationalisering en samenwerking tussen universiteiten, nam zij het initiatief om een heel simpel uitwisselingsprogramma op te zetten. Daar hebben inmiddels meer dan vijf miljoen mensen gebruik van gemaakt en er is vijftien miljard euro aan budget voor. Dat programma heeft echt een Erasmusgeneratie gecreëerd. Daarnaast is het volgens mij een van de succesvolste projecten van de EU. Zonder haar programma had ik nu niet overal in Europa bij studenten op de bank geslapen.”

Je doet nu een Erasmus Mundus-programma, een tweejarige master in vier verschillende steden in Europa. Is dat een vervolg op je zoektocht naar Erasmus?

“Ik denk het wel. Mijn reis heeft in ieder geval bijgedragen aan mijn keuze voor deze master. Het programma is in de geest van Erasmus opgezet. Mijn studiegenoten in Brussel behoren ook echt tot de Erasmusgeneratie: ze zijn opgegroeid met hun eerste zakgeld in euro’s, leven met die Europese gedachte van Erasmus. Dat past bij wat ik tegenkwam tijdens mijn reis. Hij wordt vaak geciteerd: ‘Mensen worden niet geboren maar gevormd.’ Het wordt mij steeds duidelijker dat hij daar weleens gelijk in zou kunnen hebben.”

IMG_20170420_200237

Lees meer

Op zoek naar Erasmus: De Republiek der Verketterden

In Jobs derde verhaal neemt hij je in Turijn mee naar het leven in de wijk 'Moi': een…

Jouw generatie is de eerste die echt met dat idee is opgegroeid?

“De eerste generatie die zich Europeaan voelt. Je ziet dat dat soms ook tegenstand oproept. Daar kwam ik bijvoorbeeld achter tijdens gesprekken met de jeugdvoorzitter van het Front National en met migranten in Turijn. Je ziet dat het Europese idee op allerlei verschillende manieren wordt uitgelegd en wordt ervaren door jongeren. Voor mij waren dat interessante confrontaties tijdens die reis. Ik heb wel echt allerlei andere denkbeelden leren kennen die in mijn eigen bubbel niet voor kwamen.”

In Rotterdam dwepen we graag met Desiderius Erasmus. Is dat terecht?

“Zijn naam is hier wel overal te zien, maar ik heb Erasmus vooral buiten Rotterdam gevonden. Het idee voor mijn reis kwam ook voort uit het feit dat heel veel studenten eigenlijk geen benul hebben wie Erasmus was en waar hij voor stond. Ik wilde op zoek gaan naar wat je in deze tijd aan zijn leven en ideeën zou kunnen hebben.

“Er wordt ook bij de Erasmus Universiteit behoorlijk met Erasmus gedweept. Denk aan de geschminkte meneer op open dagen. Als student loop je over de Erasmus Plaza, lees je Erasmus Magazine en heb je uiteindelijk een papiertje waar heel groot Erasmus op staat. Maar er wordt zelden uitgelegd wie Erasmus was. Ik denk dat dat een toevoeging zou kunnen zijn voor studenten van nu. Leer ze dat je grenzeloos kunt zijn in je gedachten, grenzeloos in je reizen. Je hoeft hem niet als held of heilige te vereren, maar we kunnen Erasmus wel beter gebruiken om studenten te inspireren.”

Lees meer

Lezing: Met Erasmus in mijn rugzak

550 jaar na de geboorte van Desiderius Erasmus reisde IBCoM-student Job Zomerplaag (21)…