“Ik heb wat moeite met de liberale opvattingen van de heer Janssen.” Hij mag dan de benjamin van de Schiedamse gemeenteraad zijn, dat betekent niet dat Tom Janssen (20) wordt gespaard. Niet door politici van andere partijen, maar ook niet door burgemeester Cor Lamers. Dus als de EUR-student en VVD-raadslid tijdens de commissievergadering pleit voor een liberaler vuurwerkbeleid, schroomt de burgemeester niet om de aanval te kiezen. Maar Janssen is nuchter genoeg om cadeautjes in de raadszaal te verwachten vanwege zijn jeugdige leeftijd. “Nee, er wordt niet anders naar mij gekeken dan naar andere raadsleden. En dat is ook alleen maar goed.”

Bloedserieus

In de fractiekamer van de VVD waar de derdejaars economie- en econometriestudent zijn bezoek ontvangt, is het een halfjaar geleden groot feest. De Schiedamse liberalen halen zes zetels en zijn voor het eerst in de geschiedenis van de stad de grootste partij in de raad. Voor Janssen is het dubbel feest. Als nummer 5 op de lijst overleeft hij glansrijk de definitieve schifting. De EUR-student is het op-een-na-jongste raadslid ooit in Schiedam en woordvoerder veiligheid en leefbaarheid, economie en werkgelegenheid, bedrijventerreinen en sport.

Christel-ChristenUnieSGP1

Hoe gaat het nu met de studenten die verkiesbaar waren voor hun gemeenteraad?

Christel haalde net geen zetel voor CU-SGP maar zit toch bij de Rotterdamse raad

Hoe gaat het nu met de studenten die in maart op een verkiesbare plek stonden voor de…

“Ja, ik was ongelofelijk blij. We mikten als VVD op zes of zeven zetels, maar dat vertrouwen moet je altijd nog maar krijgen van de Schiedamse kiezers.” Niet alleen als hij praat hoor je een politicus. Ook het nette pak, inclusief bijbehorende stropdas, verraadt dat Janssen zijn uitverkiezing bloedserieus neemt. “Dat doen wij als VVD’ers altijd. Er zijn raadsleden van andere partijen die deze zomer in korte broek in de zaal zaten. Moet iedereen zelf weten, maar dat vind ik niet echt kunnen.”

Groot fan

Ondanks het feit dat hij na een halfjaar al in meerdere opzichten aan het beeld van een politicus voldoet, was het helemaal geen uitgemaakte zaak dat Janssen de politiek in zou gaan. “Niemand in de familie is lid van een politieke partij, laat staan raadslid. Op de middelbare school vond ik het heel leuk om de discussie aan te gaan. Ik was altijd al groot fan van de VVD en tijdens een jongerencongres kwam ik Nathalie Gouweleeuw (toen wethouder voor de partij in Schiedam, red.) tegen. Daarna ging ik steeds vaker bij raadsvergaderingen kijken en vorig jaar ben ik begonnen in het campagneteam.”

De stap naar raadslid was daarna een kleine. Het laatste zetje in die richting kreeg Janssen door naar de tv te kijken en met leeftijdsgenoten te praten. “Wilders en de PVV werden steeds groter en daar maakte ik mij zorgen om. Ze stippen terechte problemen aan maar komen met idiote oplossingen waar niemand wat aan heeft.” Het gedrag van andere jongeren om hem heen stemde hem ook niet gelukkig. “Ik zag ze massaal als makke schapen achter Jesse Klaver aanlopen. Dat wil ik ook echt niet.”

Vuurwerkplezier

En dus verdedigt hij in de raad met hand en tand het liberale gedachtengoed van zijn partij. Opvallend is ook dat tijdens de commissievergadering de collega’s van Jesse Klaver het direct moeten ontgelden als Janssen het ‘vuurwerkstandpunt’ van zijn partij verkondigt. “Net zo onvermijdelijk als oliebollen en champagne tijdens oud en nieuw, is het jaarlijkse pleidooi van GroenLinks om het vuurwerkplezier van de Schiedammers in te perken,” is de opening van zijn inbreng.

Vincent Bosch

Hoe gaat het nu met de studenten die verkiesbaar waren voor hun gemeenteraad?

Vincent is fractievoorzitter voor de PVV in Tholen

Hoe gaat het nu met de studenten die in maart op een verkiesbare plek stonden voor de…

“Maar het is niet zo dat ik blind achter onze landelijke afdeling aanloop,” legt Janssen zijn strategie uit. “En ik ga ook geen Sinterklaas voor jongeren spelen omdat ik toevallig ook jonger ben. Wij zijn de Schiedamse VVD en komen op voor alle Schiedammers.” De komende jaren hoopt hij vooral dat de veiligheid in zijn stad verbetert. “Je kunt nog zulke goede plannen hebben, maar als het niet veilig is, hebben de mensen daar niets aan.”

Gemeenteraad-Schiedam-Tom-Janssen-2
Beeld door: Aysha Gasanova

Totaal geen spijt

Ondanks alle politieke plannen blijft de Schiedammer gewoon derdejaarsstudent. Maar van enige moeite om die twee ballen in de lucht te houden, is geen sprake. “Per week ben ik tussen de tien en twintig uur met dit werk bezig. Dat kan ik prima combineren en daarnaast ook nog gewoon sporten en een biertje drinken met vrienden.” In de collegebanken is hij wel een beetje een vreemde eend in de bijt. “Nee, er zijn niet veel medestudenten die dit werk ook doen. Maar veel vinden het interessant en vragen er ook wel eens naar.”

Janssen heeft ook totaal niet het idee dat hij door zijn raadswerk dingen in het studentenleven mist of moet laten. “Ik heb totaal geen spijt van deze keuze. Ik heb nog genoeg tijd voor leuke dingen. Het helpt mij juist alleen maar. Sommige studenten zitten toch in een bepaalde bubbel. Ik ben heel erg blij dat ik me ook op andere plekken dan de campus van de universiteit begeef. Dat is heel erg waardevol.”

Lekker lokaal

En dus komen ook de komende jaren woorden als symboolpolitiek en kadernota integrale veiligheid op doordeweekse avonden vaker uit zijn mond dan dat hij een biertje bij een studentenvereniging bestelt. Maar dat betekent verrassend genoeg niet dat hij over tien jaar in Den Haag te vinden is. “Nee, ik heb totaal geen ambities op andere niveaus. Ik vind juist dat lokale heel erg leuk. Dan kan je echt concreet iets voor de mensen betekenen.”

Elene-Walgenbach-D66-hoofdfoto

Hoe gaat het nu met de studenten die verkiesbaar waren voor hun gemeenteraad?

Elene is namens D66 de enige studente in de Rotterdamse raad

Hoe gaat het nu met de studenten die in maart op een verkiesbare plek stonden voor de…