De weg naar de collegezalen weet je inmiddels wel. De route naar meest gezellige kroegen naar huis kun je nu ook vol zelfvertrouwen (lees: dronken) afleggen. Maar dan kom je thuis, en dan? Stapels afwas, verpakkingen van afhaalmaaltijden, vieze kleren en lege flessen? Dan is deze ‘hoe overleef ik’ speciaal voor jou.

Smetteloos schoon

SG2-Rdam

Lees meer

Hoe overleef je… Rotterdam

Van stress, soa’s en stimulerende middelen tot een schrikbarend hoge studieschuld. Een…

Soda, groene zeep en schoonmaakazijn. Een smetteloos huis hoeft niet duur te zijn. Een veel flauwer riedeltje is er niet te verzinnen, maar hé: het is wel waar. Kalkvlekken in de badkamer? Gebruik schoonmaakazijn. Een verstopte douchekop? Laat de douchekop een nachtje weken in schoonmaakazijn. Inkt- of olievlekken in kleding? Pak de groene zeep. Sterk aangebrande pannen en schalen? Smeer ze in met groene zeep, bakje ammonia erbij en in een dichte zak laten trekken. Dan gewoon afwassen. Vlekken van make-up, bloed of braaksel? Dan moet je de schoonmaaksoda hebben.

Het rottige van een smetteloos schoon huis hebben, is dat je het wel moet schoonmaken. Het bekende schoonmaakrooster (zie hier een voorbeeld) is een hulpmiddel, maar geen uitkomst. Vaak houdt he-le-maal niemand zich aan dat schemaatje aan de muur. Hier komt dus het moeilijkste van het schoonmaken van een studentenhuis: geef het goede voorbeeld. Wees de verlosser, de grote leider, het lichtend voorbeeld. Is het er echt erg aan toe? Stel een schoonmaakavondje voor. Haal pizza, bier en de mooiste schoonmaakhandschoenen die er te vinden zijn en maak het gezellig. Wie brengt morgen het afval weg, trouwens?

Naast je kleren wassen, je bed verschonen en de vaat doen, zijn er nog een paar andere klusjes die je regelmatig wilt doen. De wc schoonmaken bijvoorbeeld. Spuit de wc-reiniger (of gewoon de schoonmaakazijn) in de pot en onder de rand, even intrekken en dan schrobben met de wc-borstel. Maak daarna de spoelbak, bril (boven- en onderkant) en de pot zelf schoon. Vergeet ook de kraan, de deurklink en het lichtknopje niet. Die zijn vaak het viest. En dat doekje dat je hebt gebruikt, doe daar niet zo de tafel mee af. Stofzuig verder eens een keer, maak de magnetron schoon (citroensap is het geheime middel) en haal ook eens een doekje over de afzuigkap.

Ja, ja. Een schoonmaker is ook altijd nog een optie. Ruim dan wel een beetje op voor hij of zij komt, dan is er meer tijd over voor het daadwerkelijke schoonmaken.

Magnifieke maaltijd

Hier komt de volgende dooddoener: een beetje maaltijd hoeft niet duur te zijn. En niet elke maaltijd hoeft te bestaan uit kip, pasta en pesto. Schokkend, we weten het. Zoek eens online, check die Allerhande en bewaar de geslaagde recepten. Heel veel moeilijker is het niet.

Wil je geld besparen? Probeer één keer in de week boodschappen te doen. Sla in de aanbieding producten als gedroogde spaghetti, gepelde tomaten in blik, rijst, bouillonblokjes en olijfolie in. Dat gebruik je bij zo ontzettend veel gerechten. Altijd handig dus.

Je kookt vaak wat sneller als de keuken een tikkie overzichtelijk is. Hoeveel oude koekenpannen staan er opgestapeld? En hoeveel lege afhaaldoosjes van de Chinees blokkeren de voorraadkast? Ruim het eens lekker op. Die lade met aluminiumfolie en bakpapier kan ook handiger. Haal een plastic tijdschrifthouder en lijm die met goede secondelijm vast aan de binnenkant van gootsteenkastje. Scheelt toch weer!

SG1-DrugsSexEtc

Lees meer

Hoe overleef je… drank en drugs

Van stress, soa’s en stimulerende middelen tot een schrikbarend hoge studieschuld. Een…

Brandwerende brandveiligheid

Dat je kaarsjes ’s nachts niet laat branden en het gas uitdraait na het koken, is logisch. Voorkomen dat je huis in vlammen opgaat, is belangrijk. Net als allemaal veilig buiten kunnen komen. Vandaar de brandmelders, brandblussers en veilige vluchtroutes.

Waar hangt de brandmelder? Is er op elke verdieping een brandblusser? Je ouders hebben diezelfde vragen misschien al gesteld, maar ze zijn dan ook best wel belangrijk. Je zou niet de eerste student zijn die omkomt bij een brand omdat de brandveiligheid in het huis een diepe onvoldoende krijgt. Dat gezegd hebbende: hoeveel zooi ligt er bij jullie in de gang? Kun je er in paniek doorheen komen? Kun je de buitendeur van binnenuit ook zonder sleutel openen?

Hoe brandveilig is jouw studentenhuis? Doe de check via de Landelijke Studentenvakbond. Kijk dan meteen hier of je niet meer huur betaalt dan nodig.

SG3-CampusStudie

Lees meer

Hoe overleef je… de campus

Van stress, soa’s en stimulerende middelen tot een schrikbarend hoge studieschuld. Een…

Veilige verzekeringen

En dan misschien wel het allersaaiste onderwerp van allemaal (en toch ook weer zóóó belangrijk): je verzekeringen. Een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, reisverzekering en natuurlijk de zorgverzekering. Bij veel verzekeringen kun je ‘meeverzekerd’ zijn bij je ouders, check wel even of dit nog steeds kan als je op kamers gaat.

Een studentenhuis is niet alleen populair bij studenten, maar ook bij inbrekers. Het huis ligt vol met laptops en de sloten zijn vaak niet van de hoogste kwaliteit. Een inboedelverzekering vergoedt de schade na inbraak of brand, maar vaak moet het huis wel aan allerlei eisen voldoen.

De aansprakelijkheidsverzekering is voor schade die jij toebrengt, aan anderen of aan andermans spullen. De verzekering is maar een paar euro per maand, maar verzekert al wel schade tot over een miljoen euro.

Gedoe met de verhuurder? Of met huisgenoten? De rechtsbijstandverzekering kan je hierin helpen. Het is een duurdere verzekering, maar het kan handig zijn. Gratis advies inwinnen kan ook altijd bij het Juridisch Loket.

Als je ziek wordt op reis, of als je koffer mysterieus verdwijnt, zal je blij zijn met een reisverzekering. Doorlopende verzekeringen zijn ook maar een paar euro per maand. Weekendjes weg zijn dan ook ‘gecoverd’.

De zorgverzekering is verplicht. Tot je achttiende ben je gratis meeverzekerd bij je ouders, daarna moet je er zelf één hebben. Voor studenten zijn vaak speciale, goedkope varianten te vinden. Elk jaar kun je weer overstappen, maar dit moet je dan wel regelen voor 1 januari. Kijk ook zeker even of je recht hebt op zorgtoeslag (die kans is groot), dan verdien je een groot deel van de premie weer terug.

SG2-Rdam

Lees meer

Hoe overleef je… Rotterdam

Van stress, soa’s en stimulerende middelen tot een schrikbarend hoge studieschuld. Een…