Niemand, maar dan ook he-le-maal niemand noemt de Erasmusburg De Zwaan. Fietsen over de tramrails is levensgevaarlijk. Rotterdam-Noord is een wijk, maar het is ook alles boven de Maas. Je woont overigens op Zuid, maar in Noord. Kortom: de stad Rotterdam verdient een eigen deel in de survivalgids.

Rotterdam (de mooiste rotstad die er is)

SG3-CampusStudie

Lees meer

Hoe overleef je… de campus

Van stress, soa’s en stimulerende middelen tot een schrikbarend hoge studieschuld. Een…

Welkom in de stad van contrasten. Ruwe havenstad, maar elk weekend minstens één hip festivalletje met hippe drankjes, hippe muziek en vegan eten. Inwoners zijn trots op de nieuwe populariteit van de stad, maar vrezen voor een invasie van toeristen. Elke week duikt er een nieuwe te gekke eettent op, maar een frietje bij Bram (Ladage) is toch altijd een feestje. De huizen, en de huizenprijzen schieten tot grote hoogtes, maar meer dan 100.000 Rotterdammers leven op of onder de armoedegrens. Het aantal #fitgirls neemt toe, maar de populariteit van de in 2003 geïntroduceerde caloriebom die kapsalon heet, is nog altijd enorm.

Rotterdammers gaan naar de markt, niet de Markthal. Die hal is voor de toeristen, de markt op de Binnenrotte is voor ons Rotterdammers. Elke dinsdag en zaterdag staan de marktkraampjes voor die enorme Markthal. Fiets ook de brug (lees: de Erasmusburg) eens over om de markt op het Afrikaanderplein te bezoeken. Je bent een Rotterdammer, geen Geepekop (Rotterdams voor sufferd) en je wilt alle gerse (toffe) delen van de stad zien. Let tijdens het fietsen wel op die verrekte tramrails. Als je fietsbandjes daarin komen, ga je op je muil.

Fiets sowieso eens een stukkie door de stad. Van de Lee Towers aan het Marconiplein tot de Erasmus Universiteit, en van Lombardijen tot Hillegersberg. Wandel eens rond de Kralingse Plas, bezoek het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Ga eens barbecueën in het Vroesenpark, maar vermijd de Koopgoot in het weekend. Kortom: verken de stad, want die is niet te filmen.

“Rotterdam is geen illusie
door de camera gewekt
Rotterdam is niet te filmen
Rotterdam is vééls te ècht”
Jules Deelder uit ‘Vrijwel alle gedichten’ (2004).

Feyenoord (Feiiiiënoooort)

Ajax? PSV? FC Groningen? Die tijd is geweest. Je hebt vanaf nu een band met Rotterdam en dat betekent een onverklaarbare en bloedverziekende hekel aan Amsterdam en Ajax. Alle andere voetbalclubs doen er simpelweg niet meer toe. Jouw hart is voortaan rood-wit, bloedt voor Feyenoord en springt op bij elk doelpunt van die club op zuid. Excelsior is ook nog zéér acceptabel; het is immers een Rotterdamse club. “Over Sparta hebben we het maar niet”, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de opening van de Eurekaweek. Daarmee doelt hij op de degradatie van de club uit Spangen. Dat wil niet zeggen dat je de Kasteelclub niet in jouw hart kan sluiten.

Cultureel verantwoord

Hebbie al een Rotterdampas? Die kost studenten maar 12,50 euro en je kan er toch een hoop plezier van hebben: gratis naar de film (vier keer zelfs want zoveel bioscopen hebben we in de stad), gratis naar musea; een sportabonnement is niet meer nodig zoveel gratis proeflessen krijg je. En dan hebben we het nog niet over het gratis ijsje gehad.

Het IFFR is al even voorbij gekomen, maar Rotterdam heel veel evenementen. North Sea Jazz, Motel Mozaique, het Zomercarnaval, Wereldhavendagen, Pleinbios, en ga maar door. Architectuur, eten, kunst, muziek, woordkunst, theater, je kunt het zo gek niet bedenken.

Niet te missen facebookgroepen

De facebookgroep Commodity Market Rotterdam is je beste maat in de zoektocht naar goedkope meubelen. Fietsen, kamers, scooters, goedkope deals voor knipbeurten, je komt hier eigenlijk alles wel tegen. Het wemelt van de tweedehandswinkels, maar die zijn lang niet allemaal goedkoop.

Op een beetje hippe studentenkamer kan een plant natuurlijk niet ontbreken. Op de facebookpagina Plantenasiel Rotterdam worden stekjes weggegeven of geruild. Als de verzorging dan toch moeilijker is dan je dacht, kun je hier een hulpkreet plaatsen.

fraude-woningen-social-media-bas-van-der-schot

Lees meer

Undercover bij de studentenkameroplichters

In Rotterdamse facebookgroepen voor studenten die op zoek zijn naar woonruimte proberen…

Wees trouwens voorzichtig in je zoektocht naar een kamer: er zijn behoorlijk wat oplichters actief. Als het je dan lukt om een plekkie te vinden, woon je wel mooi in de ‘mooiste rotstad die er is’.

 

Bron: www.youtube.com