Voor de EUR stelde het ministerie namelijk geld beschikbaar voor zeven benoemingen, mede omdat slechts elf procent van de hoogleraren vrouw is. Toch maakte de universiteit vandaag slechts vier namen bekend. Hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie Manon Hillegers (Erasmus MC), hoogleraar Publieksfilosofie Marli Huijer (Wijsbegeerte), hoogleraar Gender, Diversity and Sustainable Development Wendy Harcourt (ISS) en hoogleraar Familiesociologie Renske Keizer (ESSB) zijn de nieuwe hoogleraren.

Werk aan de winkel

Vorig jaar was het een eeuw geleden dat de eerste Nederlandse vrouw, Johanna Westerdijk, hoogleraar werd. Ter ere van dat jubileum stelde het ministerie in het ‘Westerdijkjaar’ vijf miljoen euro beschikbaar voor het aanstellen van honderd extra vrouwelijke hoogleraren. Op deze manier zou de wetenschap een impuls krijgen om diverser te worden: slechts negentien procent van de hoogleraren in Nederland is vrouw.

Het geld waarmee nog drie andere vrouwelijke EUR-hoogleraren benoemd hadden kunnen worden, gaat nu naar andere universiteiten, die de mogelijkheid kregen een extra verzoek in te dienen. “Ik ben erg trots op deze vier nieuwe vrouwelijke hoogleraren. Er is echter heel veel werk aan de winkel”, laat rector magnificus Huib Pols in een reactie weten. “De komende tijd neemt de Erasmus Universiteit aanvullende maatregelen om onze streefcijfers te behalen van 20 procent vrouwelijke gewoon hoogleraren in 2020. Er is een cultuurverandering nodig. Met de Universiteitsraad is afgesproken te onderzoeken wat de obstakels zijn.” De universiteit gaat onder meer de benoemingsprocedure voor hoogleraren tegen het licht aanhouden.

Uniek

Renske-Keizer_voorgebruik
Renske Keizer is een van de vier nieuwe hoogleraren. Beeld door: ESSB

Het idee voor de Westerdijkgelden kwam van actiegroep Athena’s Angels, een initiatief van vier vrouwelijke hoogleraren die zich inzetten voor de belangen van vrouwen in de wetenschap. Naomi Ellemers, Universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht, is “heel blij” met de benoemingen. “Het is uniek dat zoveel partijen als de universiteiten, NWO en het ministerie de handen ineen hebben geslagen om dit mogelijk te maken.”

Alle universiteiten konden afgelopen jaar aanvragen indienen bij onderzoeksfinancier NWO. Eén van de voorwaarden voor goedkeuring was uitzicht op een vast dienstverband. Het geld is bedoeld als ondersteuning, maar de universiteit zal zelf natuurlijk ook moeten bijleggen. De honderd extra vrouwelijke hoogleraren komen bovenop de streefcijfers die de universiteiten in 2020 gerealiseerd willen hebben.

De Erasmus Universiteit is overigens niet de enige universiteit die er niet in slaagde alle toegewezen plekken in te vullen. Wageningen University diende maar één aanvraag in, terwijl er geld beschikbaar was gesteld voor vijf nieuwe hoogleraren.