1. ‘Bestuurskunde hoort niet thuis op een universiteit’

Op de kop af 55 jaar geleden richtte Jacques van Doorn de faculteit op. Hij was socioloog en hij maakte faam met ‘de Rotterdamse formule’, staat in een interview met hem in het boek ’40 jaar FSW: de Rotterdamse formule in de praktijk’, gepubliceerd naar aanleiding van het veertigjarig bestaan van de faculteit. De Rotterdamse formule houdt een goede combinatie van theorie én praktijk in.

De ESSB, die tot 1 september 2017 nog Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW) heette, startte met de opleiding sociologie. Later kwamen daar politicologie en bestuurskunde bij. Vooral de komst van bestuurskunde zat Van Doorn dwars. Dat voelde voor hem ‘als een nederlaag’, zegt hij in datzelfde interview. “Leuk vak hoor, maar het hoort niet thuis op een universiteit.” Door de komst van bestuurskunde ging Van Doorn ook vervroegd met emeritaat. “Voor mij was de aardigheid er af.”

ESSB in cijfers

55

Het ESSB bestaat dit jaar 55 jaar

3604

Op dit moment studeren 3604 studenten aan de ESSB. Ze volgen een van de zes bacheloropleidingen of een van de 23 masterprogramma’s

47

De ESSB heeft 47 hoogleraren. Daarvan zijn er elf vrouw en 36 man

170

Er lopen op dit moment 170 promovendi rond op de faculteit

2. Transfer van Feyenoord naar Willem II

Met de komst van de nieuwe decaan naar het Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB), is het tijdperk Feyenoord op de faculteit voorbij. Deze man, Victor Bekkers, is namelijk weleens als supporter te vinden op de Tilburgse Koning Willem II tribune. Henk van der Molen en Henk Schmidt, de voorgangers van Bekkers, zijn groot fan van Feyenoord en gingen naar verluid ook samen naar wedstrijden.

3. EUC = ESSB

Het in 2013 opgerichte Erasmus University College (EUC) is een zelfstandig opererend onderdeel van de ESSB. Het EUC is het Liberal Arts & Sciences-programma van de EUR, een op de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk geïnspireerd onderwijssysteem waarbij studenten veel keuzevrijheid hebben in de vakken die ze volgen. De opleiding heeft wel een prijskaartje: voor studenten uit de Europese Economische Ruimte kost het 4.100 euro per jaar, anders kost het 12.000 euro. In het eerste jaar moeten de studenten verplicht op kamers met medestudenten, wat nog eens 7.400 euro extra kost.

4. Een reorganisatie die voor leegloop zorgde

In 2015 is door Henk van der Molen een reorganisatie bij de ESSB in gang gezet. De secties bestuurskunde en sociologie moesten fuseren, evenals de secties pedagogiek en psychologie. Dit zorgde voor een leegloop onder bestuur en docenten. Elf docenten konden hoogleraar worden aan een andere universiteit en twee bestuurders vertrokken.

In een reactie laat Van der Molen tegenover EM weten het vertrek jammer te vinden en maakt de vergelijking met zijn club: “We lijken soms net Feyenoord: we leiden ze op, en dan vertrekken ze. Er is een heel elftal weg. Maar serieus: het is natuurlijk goed voor hen, want ze konden elders hoogleraar worden en zo hun persoonlijke positie verbeteren, maar het is jammer voor de faculteit.”

5. Voorlopers: pgo en N=N

Het ESSB staat bekend als een voorloper op het gebied van onderwijs. Waar Van Doorn naam maakte met zijn ‘Rotterdamse formule’, is Henk Schmidt bedenker van het pgo-systeem. Hij nam dat mee vanuit Maastricht. In 2001 startte Schmidt een opleiding psychologie in Rotterdam, met het pgo-systeem. Het is de eerste opleiding aan de EUR met probleemgestuurd onderwijs, velen volgden.

Ook was de ESSB de eerste faculteit die startte met een pilot Nominaal = Normaal (N=N). Dit houdt onder meer in dat studenten in hun eerste jaar al hun studiepunten moeten halen, minder herkansingsmogelijkheden hebben en onvoldoendes kunnen compenseren. Ook dit is van de hand van Schmidt, staat in het boekje Spraakmakend en Vernieuwend: Het verhaal van de FSW 2003-2013, gepubliceerd ter ere van het 50-jarig bestaan van de faculteit.

Het was een spannende stap voor Schmidt, is te lezen in het boekje: “Op de meest donkere momenten, als ik ’s morgens vroeg wakker werd en dacht: ‘Ja, ja, ik weet het wel zo zeker op basis van al die jaren ervaring, maar stel dat ik het niet bij het juiste eind heb?’ Toen die (prognoses van N=N; red) er goed uitzagen, ben ik zingend door de gangen gegaan.”

Lees één reactie