Hoofdredacteur Wieneke Gunneweg van Erasmus Magazine volgt de affaire Rambam versus ontgroeningen bij onder andere RSC/RVSV en komt tot de volgende conclusie. Walgelijk? Ja. Verrassend? Nee. Gehalte van hypocrisie in reacties? Hoog. Genomen maatregelen? Onvermijdelijk.

‘Je weet toch waar je aan begint als je lid wordt van het corps?’ Was een van de eerste reacties op de redactie van EM toen het nieuws over de misstanden bij de ontgroening van RSC/RVSV naar buiten kwam.

Lid worden is stoer

En dat is waar: er zullen maar weinig eerstejaars zich aanmelden bij een van de (Rotterdamse) corporale verenigingen zonder enige voorkennis van wat zich tijdens de ‘kennismakingstijd’ afspeelt. Je vader en moeder waren al lid, je grote broer/zus of neef/nicht waren al lid en ook tijdens de Eurekaweek zal toch echt wel worden verteld dat het bij deze verenigingen om een intensieve kennismaking gaat waarbij je door gezamenlijke inspanningen je de felbegeerde ‘band voor het leven’ smeedt.

Dat onderscheidt een corporale vereniging van de andere studentengezelligheidsverenigingen en studie- of sportverenigingen. Het is stoer om lid te worden. Je wordt een vent, of een grote meid, tijdens je kennismakingstijd!

Koprollen door de modder

Niet zeiken dus achteraf, als je haar zo goor is van die drie borden spaghetti die je erin moest smeren dat je het wil afknippen, of die pijnlijke ledematen na tweehonderd meter koprollen door de koude modder. En de meesten doen dit ook niet. Door de jaren heen bleek meermaals dat studenten die onderuit gingen tijdens de ontgroening, gewoon lid werden sans rancune (althans richting de vereniging, wel richting de nieuwe lichting feuten het jaar erna, uiteraard).

Maakt dat het afblaffen van eerstejaars, ze tegen de grond werken en uitputten tot flauwvallens toe, of verwonden, acceptabel? Wat mij betreft niet; er is zeker een grens te trekken als het gaat om wat wel of niet ‘normaal’ is, zelfs binnen een ontgroening. Daarom zijn daar ook regels die moeten worden gecontroleerd en gehandhaafd.

Verbazing is hypocriet

En dit soort regels zijn er niet voor niets, bleek vorig jaar ook in Groningen waar studentencorps Vindicat meerdere malen over de schreef ging. Dat de universiteit en anderen verbaasd zijn dat er nog steeds ‘kutfeuten’ wordt geschreeuwd en de eerstejaars op een ordinaire manier worden afgebekt, is hypocriet.

Het verbreken van de banden door de universiteit met RSC/RVSV getuigt wat mij betreft dan ook van enige mate van schijnheiligheid. Het incident met de flauwvallende student was volgens de regels gemeld, en er liep al een onderzoek door de commissie Hovius*. Waarom is toen niet meteen besloten om de banden op te schorten? Omdat de beelden van Rambam meer zeiden dan duizend woorden? Zo veel nieuws zat daar niet in. Bovendien spreken de verschillende bronnen elkaar ook nog tegen.

Eerdere incidenten niet openbaar

Overigens waren er de afgelopen jaren ook meldingen en onderzoeken naar incidenten tijdens de kennismakingstijd bij de studentengezelligheidsverenigingen. En dan ging het niet alleen om RSC of RVSV. En ook toen zijn er disciplinaire maatregelen getroffen vanuit de universiteit, maar dat werd niet aan de grote klok gehangen.

Het punt is natuurlijk dat de Erasmus Universiteit niet anders kón dan de samenwerking opschorten om reputatieschade te voorkomen. Hopelijk was het doel echter ook om de jongens en meisjes van het corps (en de anderen) een signaal te geven dat in tijden van ‘safe spaces’, #metoo en een universiteit die zich wil laten voorstaan op inclusiviteit, je geen vriendschappen meer kweekt met middelen als (dreiging met) fysiek geweld, intimidatie en ordinaire scheldpartijen.

De introductiecommissie van RSC/RVSV koos voor de Eurekaweek van afgelopen jaar voor de slogan: Hier begint het! – Jaar 2017 wordt de verwezenlijking van het nieuwe tijdperk! Kijk, die vooruitziende blik moet je ze toch nageven.