Tijdens de feestelijke kick off van Lead Your Future op woensdag 15 november waren bekendheden als acteur en danser Juvat Westendorp en de Healthy Sisters te gast op de universiteit om te praten over gezond eten en vrouwelijk leiderschap.

Het initiatief heeft de ‘empowerment’ van meisjes als missie. Dit houdt in dat meisjes meer vertrouwen krijgen in zichzelf en daardoor worden klaargestoomd voor leidende rollen in de samenleving.

Verbonden

Aan het Lead Your Future-programma doen 5000 meiden van 13 tot 21 jaar vanuit het hele land (maar vooral uit Rotterdam) mee. In het programma dat speciaal door de EUR is ontwikkeld volgen de deelnemers gedurende twee jaar trainingen op het gebied van leiderschap.

Ze worden hierbij begeleid door vrouwelijke en mannelijke studenten van de EUR. Verder worden ze verbonden aan een organisatie van hun interesse om daar vervolgens een kijkje te mogen nemen, en staan ze met elkaar in verbinding via de Lead Your Future community online.

Culturele omslag

De aanleiding voor dit project is volgens Hanneke Takkenberg, hoogleraar aan het Erasmus MC en chief diversity officer van de universiteit, het vrouwelijk potentieel dat in organisaties veelal onbenut blijft. “Er zijn nog steeds relatief weinig vrouwen in bestuurlijke functies. Dit komt door impliciete vooroordelen binnen de samenleving over de rol van vrouwen. We moeten ons bewust worden van die vooroordelen om tot verandering te kunnen komen.”

Niet iedereen is blij met de focus op het bevorderen van vrouwelijk talent. Takkenberg ontvangt klachten van mannelijke wetenschappers die zich hierdoor benadeeld voelen in hun ambities om hogerop te komen. “Een culturele omslag gaat altijd gepaard met wrijving. Mannen zijn al honderden jaren lang in het voordeel geweest van een ongelijke situatie. Nu die situatie recht wordt getrokken voelt het voor hen soms alsof ze worden benadeeld. Maar het is nu tijd voor een inhaalslag van vrouwen in leiderschap.”

Studenten van de EUR kunnen zich nog steeds aanmelden als coach via www.eur.nl/leadyourfuture.

Lees één reactie