Leidse ‘gaybrapad’-bekladders’ gaan vrijuit

Het OM moet zich volgens de rechtbank aan de afspraken houden en daarom mogen de vijf dispuutsleden niet alsnog worden vervolgd.

Het regenboogzebrapad in Leiden wordt weer schoongespoten. Beeld: Leidse ‘gaybrapad’-bekladders’ gaan vrijuit

De vijf studenten die het ‘gaybrapad’ in Leiden bekladden, mogen van de rechtbank niet worden vervolgd. Ze zijn alle afspraken nagekomen die het Openbaar Ministerie met hen maakte.

Het OM sprak in eerste instantie met de verdachten af dat ze het gesprek aan moesten gaan met de gemeente Leiden en het COC, de Nederlandse belangenvereniging voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Ook moesten ze de schade aan het zebrapad vergoeden. De vijf verdachten kwamen al hun beloftes na: ze organiseerden daarnaast zelfs nog een symposium over homo-acceptatie en diversiteit.

Toch maakte het OM vorige maand bekend het vijftal alsnog te willen vervolgen, maar daar steekt de rechtbank nu een stokje voor. Ook het OM moet zich aan de afspraken houden, oordeelt de rechtbank nu, en de vijf dispuutsleden mogen niet alsnog worden vervolgd.

Door dat wel te willen doen, heeft het OM “in strijd gehandeld met de gedane toezegging en het vertrouwensbeginsel geschonden,” staat in het oordeel te lezen.

Ontgroening

Als onderdeel van hun ontgroening verfden vijf dispuutsleden van de Leidse studentenvereniging Quintus het ‘gaybrapad’ afgelopen najaar rood over. Dit zebrapad, geschilderd in regenboogkleuren, was bedoeld om de homo-emancipatie te bevorderen.

Dat leidde tot grote ophef. “Sommigen zouden deze actie kunnen zien als een uit de hand gelopen studentengrap, maar vanwege het discriminatoir karakter nemen we de zaak hoog op”, zei een woordvoerder van het OM toen.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.

  • Geef een reactie
  • Reacties

  • Mag ik hierbij pleiten voor een gangbangboulevard in Vlissingen – geen discriminatie van de polygamist aub?!

  • Reacties zijn momenteel gesloten.