Vijf studenten van studentenvereniging Quintus blijken verantwoordelijk te zijn voor het bekladden van een regenboogzebrapad in Leiden. Eén van hen bracht daarbij de Hitlergroet. Eerder werd gedacht dat het om extreemrechtse jongeren ging.

De studenten zijn aangehouden door de politie. Vorige maand verscheen op sociale media een filmpje waarin te zien was hoe een groepje jongens het regenboogzebrapad in Leiden – een zebrapad met regenboogkleuren ter bevordering van de homo-emancipatie – overschilderden met rode verf. Aan het eind van het filmpje trok één van de jongens zijn shirt uit en bracht de Hitlergroet.

'Stunt'

hitlergroet-sjap-eisedies-leiden-facebook-video
Leuk voor je LinkedIn-profiel (frame uit de Facebookvideo)

De gemeente Leiden heeft aangifte gedaan. Volgens weblog De Dagelijkse Standaard gaat het om studenten van Quintus-dispuut ‘Sjap Eisjedies’. Die moesten, als onderdeel van de ontgroening, een stunt verzinnen waarmee ze in de media zouden komen.

De Universiteit Leiden noemt het incident “beschamend” en “betreurenswaardig”, maar ziet geen aanleiding om ontgroeningen te verbieden. “Quintus heeft ons gebeld en de jongens direct geschorst”, zegt een woordvoerder. “Daar zijn we blij mee. We wachten nu eerst het onderzoek van de vereniging af.”

Het is het zoveelste incident bij studentenverenigingen. In september maakte het Groningse Vindicat het zo bont, dat de gemeente en de universiteit af wilden van de ontgroeningen. Begin oktober werd bekend dat drie aspirant-leden van het Amsterdamse corps in het ziekenhuis waren beland tijdens hun kennismakingsperiode.