OM vervolgt bekladders ‘gaybrapad’ Leiden

Als onderdeel van hun ontgroening moesten studenten van een Leids dispuut een stunt verzinnen. Ze besloten een gaybrad te bekladden en de hitlergroet te brengen.

Het regenboogzebrapad in Leiden wordt weer schoongespoten. Beeld: OM vervolgt bekladders ‘gaybrapad’ Leiden

De vijf Leidse studenten die in oktober vorig jaar een ‘gaybrapad’ bekladden, worden vervolgd door het Openbaar Ministerie. De Hitlergroet die één van hen bracht tijdens de ontgroeningsstunt kan voor een hogere straf zorgen.

Als onderdeel van hun ontgroening moesten studenten van het dispuut ‘Sjap Eisjedies’ van de studentenvereniging Quintus een stunt verzinnen waarmee ze media-aandacht zouden genereren. Ze besloten het ‘gaybrapad’ – een zebrapad geschilderd in regenboogkleuren bedoeld om homo-emancipatie te bevorderen – rood over te schilderen.

Omdat één van de verdachten bovendien de Hitlergroet bracht, staan de vijf studenten, tussen de negentien en 21 jaar oud, terecht op verdenking van vernieling en discriminatie. Dat meldt het OM woensdag. “Sommigen zouden deze actie kunnen zien als een uit de hand gelopen studentengrap, maar vanwege het discriminatoir karakter nemen we de zaak hoog op”, aldus een woordvoerder.

Gevangenisstraf 'niet in de rede'

Wanneer de vijf studenten moeten voorkomen, is nog niet bekend. Op vernieling staat maximaal twee jaar celstraf, op groepsbelediging één jaar. Discriminerende uitingen kunnen strafverzwarend werken, laat de woordvoerder weten. Toch ligt volgens hem ‘niet in de rede’ dat er een gevangenisstraf zal worden geëist.

De bekladders liepen tegen de lamp nadat een filmpje van de actie, gefilmd vanuit een naastgelegen café, gedeeld werd op sociale media. Dat leverde een hoop verontwaardigde reacties op, waarna Quintus de vijf leden schorste. De vereniging kon nog geen commentaar geven op het nieuws dat haar leden worden vervolgd.

  • Eerder

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.