De universiteiten van Nijmegen, Leiden en Amsterdam hebben ze al, toiletten zonder icoontje voor ‘man’ of ‘vrouw’ op de deur. Als het aan Erasmus Pride ligt, krijgt de Erasmus Universiteit ook zo snel mogelijk genderneutrale toiletten, zegt bestuurslid en psychologiestudent Thei Bongers.

“Een aantal leden van Erasmus Pride is transgender”, vertelt Bongers. “Van hen hoor je verhalen dat ze zich niet prettig voelen bij het toilet dat ze moeten gebruiken. Iemand die een hormoonbehandeling ondergaat maar er nog mannelijk uitziet, voelt zich bijvoorbeeld op beide toiletten niet thuis. Voor deze mensen zou het heel fijn zijn dat het toilet een veilige plek is, waar ze niet veroordeeld worden door andere toiletbezoekers.”

Invalidentoilet

Erasmus Pride zet in op een genderneutraal toilet in ieder gebouw op de campus. Volgens Bongers zijn er geen verbouwingen of aanpassingen aan de toiletten nodig. “Je hebt alleen een sticker nodig. Dat kunnen we als universiteit wel missen, toch?” Andere universiteiten gebruiken er invalidentoiletten voor. Een goed idee, vinden ze bij Erasmus Pride. “Dat zijn natuurlijk al genderneutrale toiletten. Het zou een mooie start zijn om alle invalidentoiletten als genderneutraal toilet aan te merken.”

Signaal van acceptatie

Volgens Bongers zal maar een kleine groep mensen gebruikmaken van de genderneutrale toiletten. “Transgender en interseks bij elkaar is waarschijnlijk een paar procent van de studentenpopulatie”, schat Bongers. “Maar het zou niet moeten uitmaken dat het voor een minderheid is. Het gaat erom dat er een plek is waar je naar de wc kan zonder veroordeeld te worden. Daarmee geef je ook een signaal van acceptatie af.”

De universiteit is momenteel niet bezig met genderneutrale toiletten, laat EUR-woordvoerder Jacco Neleman weten. “De reden daarvoor is dat we maar weinig signalen opvangen dat daar breed behoefte aan zou zijn. Mocht dat wel zo zijn, dan zullen we daar natuurlijk op reageren.”

Lees 12 reacties