Het Erasmus University College (EUC) opent donderdag genderneutrale toiletten. Op de begane grond van het pand aan de Nieuwemarkt maken de symbolen voor mannen en vrouwen plaats voor een genderneutraal symbool en worden de urinoirs dichtgemaakt.

LHBT-netwerk Erasmus Pride pleitte onlangs voor genderneutrale toiletten op campus Woudestein. De universiteit zag dat niet zitten, omdat er maar weinig behoefte aan zou zijn, zo liet een woordvoerder aan EM weten. Bij het EUC denken ze daar anders over. Daar worden donderdagavond de toiletten voor mannen en vrouwen op de begane grond omgetoverd tot genderneutrale toiletten.

'Iedereen welkom'

bordje genderneutraal toilet euc
Het bordje dat het EUC gebruikt bij de genderneutrale toiletten.

“Het idee komt van onze studenten en lag er al een tijdje”, vertelt Iris Bos, die zich bij het EUC ontfermt over diversiteitsprojecten. “De opening komt toevallig net na het pleidooi van Erasmus Pride.”

De toiletten zijn niet specifiek bedoeld voor transgenders, maar voor iedereen. Met de opening wil het EUC een signaal van acceptatie en inclusiviteit afgeven: “Er zijn mensen die niet per se binnen het label man of vrouw willen passen. Aan die minderheid willen we laten zien dat ze een plek krijgen”, aldus Bos. “Daarom komen de toiletten op de begane grond en niet bijvoorbeeld in de kelder. Zo is het meteen zichtbaar dat iedereen welkom is bij het EUC.”

Urinoirs

Of het EUC studenten heeft die vanwege hun genderidentiteit gebruik willen maken van de genderneutrale toiletten weet Bos niet. Dat is niet onderzocht. “Eerlijk gezegd maakt dat ook niet uit. We verwachten dat de toiletten als normale toiletten gebruikt zullen worden. Daardoor zal iemand die onzeker is om er expliciet voor uit te komen dat ook niet meer hoeven.”

Waar Erasmus Pride voorstelde om alleen de symbolen bij toiletten te vervangen, gaat het EUC een stapje verder. “We gaan geen muren doorbreken”, zegt Bos. “Maar de urinoirs op de begane grond worden dichtgemaakt, zodat ze niet meer gebruikt kunnen worden.”

De opening vindt donderdag rond 19.00 uur plaats, tijdens de verkiezingen voor het bestuur van studievereniging EUCSA.

Lees 12 reacties