Op donderdag werd officieel aangekondigd dat de toiletten op de begane grond van Erasmus University College (EUC) genderneutrale toiletten worden. Wat houdt dat precies in?

Bij EUC worden de bordjes op de toiletdeuren weggehaald en vervangen door een nieuw bordje waarmee alle geslachten worden aangegeven. De urinoirs worden gesloten. Het is niet de bedoeling om toiletten te maken die alleen door transgenders mogen worden gebruikt, maar om een toilet te maken dat kan worden gebruikt door iedereen die niet als man of vrouw wil worden bestempeld.

Om een idee te krijgen van hoe men bij EUC denkt over de overgang naar genderneutrale toiletten, woonde EM de bestuursverkiezingen van studentenvereniging EUCSA bij waar de officiële aankondiging werd gedaan.

Suzanne Assi

Gender neutral 2 foto Laanen
Suzanne Assi poses in front of the soon-to-be gender-neutral bathroom. Beeld door: Ivar Laanen

“Ik vind het een fantastisch idee. Wij zijn een ruimdenkende universiteit, dus als we actie ondernemen voor kansarme kinderen in Rotterdam of voor vluchtelingen, dan moeten we er ook voor zorgen dat we de LGBT-gemeenschap respecteren. Vrouwen zullen zich misschien niet meteen op hun gemak voelen om in het bijzijn van een man te gaan poepen of hun make-up te doen, en een man denkt waarschijnlijk hetzelfde over een boodschap doen naast een meisje. Maar overschakelen naar genderneutrale toiletten is onderdeel van een verandering in mentaliteit waarbij geslachtsgelijkheid een doodnormale zaak is. Ik denk dat mensen na een tijdje er gewoon aan zullen wennen om naar dezelfde wc te gaan.”

Tabo Weitzel

Gender neutral bathroom foto Laanen
Tabo Weitzel stands in front of the soon-to-be gender-neutral bathroom. Beeld door: Ivar Laanen

“Ik denk niet dat er iets verandert voor mij, want ik blijf naar dezelfde wc gaan. Ik denk dat dat voor de meeste mensen zo is, maar de nieuwe studenten die volgend jaar komen, kennen de geschiedenis van de toiletten niet en gaan waarschijnlijk naar een willekeurige wc. Ik vind het een beetje overbodig dat de urinoirs weg worden gehaald, maar over het algemeen vind ik het een goed initiatief en ik vind het helemaal geen probleem om naar dezelfde wc te gaan als mensen met een ander geslacht dan ik.”

Iris Bos

Gender Neutral Bathroom foto 3
Iris Bos holds up the new gender neutral bathroom sign. Beeld door: Ivar Laanen

“Deze toiletten worden hier niet alleen maar geplaatst om te laten zien dat we een toilet voor transgenders hebben. Wat we willen zeggen met deze toiletten is dat we in de 21e eeuw leven en dat we niet overal een label op hoeven te plakken. Hiermee laat EUC zien hoe we over dit onderwerp denken en ik vind dat Erasmus Universiteit deze verandering overal moet invoeren. Er studeren hier meer dan 20.000 mensen, dus de kans dat een genderneutrale wc iemand van pas komt, is heel groot.”