Mensen die ‘bloot doch niet naakt’ in het water springen, dronken studenten die met graspollen gooien en tjokvolle pendelbussen met keiharde muziek: dat kan alleen bij de Varsity. Tijdens de 134e editie van de roemruchte studentenroeiwedstrijd kon Skadi niet verrassen. Op de Dames Vier en Oude Vier, de belangrijkste onderdelen, behaalden de Rotterdamse studenten een vierde plaats.

Het is drie uur als het terrein langs het Amsterdam-Rijnkanaal, vlakbij Houten, volstroomt. Naar schatting vierduizend fans posteren zich zingend langs de waterkant. Hoewel het bier er goed ingaat, zijn de Skadi-fans niet overdreven optimistisch. Een vierde of vijfde plek voor de Oude Vier is naar verwachting het hoogst haalbare. “Maar”, roepen de fanatiekelingen, “de Dames Vier kunnen nog wél winnen hoor!”

Mooier dan Olympisch goud

De Varsity is niet alleen studentikoos, maar ook prestigieus. Er wordt zelfs beweerd dat het winnen van de studentenroeiwedstrijd mooier is dan Olympisch goud. Kimberly Kamp (28), die in 2015 als stuurvrouw met Skadi de Oude Vier won, begrijpt dat wel. “Je vertegenwoordigt hier echt je vereniging, universiteit én stad. De tweede plaats telt niet, in tegenstelling tot bij de Spelen.” Kamp is gekleed in een wit Skadi-jasje, dat enkel door winnaars gedragen wordt en ongewassen blijft tot de volgende overwinning. “Ik hoop het snel door te geven.”

De eerste rollebollende studenten en graspollengevechten zijn inmiddels gesignaleerd en vormen de opmaat naar het traditionele brassen. Hierbij strijdt Skadi tegen het Amsterdamse Nereus, op een daarvoor afgehuurde boot. Doel is om de tegenstander bij de revers te pakken en naar de grond te trekken. Voor de eer. En die is groot, want volgens Skadi-lid en economiestudent Ivan Kalinichenka (23) kan de strijd tussen Nereus en Skadi moeiteloos vergeleken worden met Ajax-Feyenoord. “Je haat die Amsterdammers gewoon, ook al zijn het misschien toffe gasten.” Een echte winnaar wordt niet aangewezen.

Varsity 2017 april 1
Het ‘gerollebol’ Beeld door: Aysha Gasanova

Knikkende knieën

Ondertussen finishen de Dames Vier, met Nereus als winnaar. De verwarring is groot bij de fans. Eentje beweert stellig dat de dames nog niet binnen zijn. Anderen hannesen in hun zoektocht naar bier bij de regelmatig niet-werkende muntautomaten. Een andere student is ingestort. Medische hulpverleners snellen naar hem toe.

De dames van Skadi eindigen als vierde en zijn teleurgesteld. “We wilden dichter bij de overwinning komen”, vertelt geneeskundestudent Jara Verweij (21) na afloop. “Tijdens de trainingskampen waren onze tijden echt goed.” Een niet te onderschatten factor is de druk. Verweij: “Ik kreeg knikkende knieën toen we bij het oproeien langs al die toeschouwers kwamen.” Teamgenoot Crista Algie (24) moest bovendien omgaan met de erfenis van haar vader, die in de jaren 80 met Njord uit Leiden de Varsity won. “Ik durf hem voorlopig niet meer aan te kijken”, grapt ze.

Varsity april 3 Skadi
De winnaars van Nereus Beeld door: Aysha Gasanova

‘Niemand was voor Nereus’

Dan volgt de grande finale van de Oude Vier. Ter voorbereiding pissen enkele studenten vanaf de kant in het water. Nereus en Triton uit Utrecht beleven een sterke start, terwijl Skadi wat blijft hangen. Als de boten de finish naderen, klimmen de Skadi-fans op elkaars schouders. “Allee Skadi!”, klinkt het luid. “Nu komt Skadi echt opzetten”, roept een fan, terwijl de Rotterdammers verder terrein verliezen. Het enthousiaste gezang gaat naadloos over in boe-geroep als Nereus op het nippertje wint. “Dit is echt zuur”, vindt Kalinichenka. “Niemand hier was voor Nereus, behalve zijzelf.”

Wat overblijft, zijn de laatste schreeuwende studenten, talloze sigarettenpeuken en bierbekertjes. En natuurlijk de witte Skadi-jassen, die nog minstens een jaar vies blijven.