Maaike Head (33) voelde het zondag weer kriebelen toen ze tijdens de Varsity de prijsuitreiking bij de Dames Vier verzorgde en haar mede-Skadianen zag. De Olympisch kampioene op de lichte dubbeltwee (samen met Ilse Paulis) stopte na de Spelen met roeien op topniveau, omdat ze zich volledig wilde richten op een carrière als chirurg.

“Het was goed om weer even terug te zijn in de studentenwereld. Ik mis het roeien wel. Vooral het buiten zijn met die heerlijke zon en het fysiek slopen van jezelf gaf mij altijd veel voldoening. Nu word ik op een andere manier moe, minder fysiek en meer mentaal”, vertelt Head, die momenteel arts is in Amsterdam.

Wijntjes

De geneeskunde-alumna van de EUR ziet echter ook voordelen. “Tijdens mijn sportcarrière had ik verder nauwelijks sociale activiteiten en vakantie. Nu heb ik het doordeweeks wel heel druk, maar kan ik in het weekend in de luwte met vriendinnen afspreken en lekker wijntjes drinken. Ook hoef ik niet langer moeite te doen met afvallen. Normaal moest ik mijn gewicht het hele jaar in de gaten houden en vaak was het drie dagen voor een race dan nog een kwestie van crashen. Dan at ik even geen vezels en zout meer.” Bij de lichte dubbeltwee is het maximale gewicht 59 kilo.

Head wil nu op medisch gebied haar kans grijpen, die volgens haar vanwege het lange traject kleiner wordt naarmate ze langer wacht. Ze moet in september een sollicitatieprocedure doorlopen om een opleidingsplek chirurgie te verkrijgen in het Amsterdamse VU-ziekenhuis.

Mocht dit tegenvallen, dan sluit ze een terugkeer in het roeien nog niet helemaal uit. “Het kan dan altijd nog, al weet ik niet of ik dan weer op het hoogste niveau ga roeien. Ik heb tenslotte maar al te goed ervaren hoeveel moeite het kost om dat te bereiken.”