Terwijl de politiek in binnen- en buitenland tornt aan de academische vrijheid, worden studenten pas echt wakker als ze niet meer van de Kralingse Zoom naar de campus hoeven te lopen.

 

Jiska Engelbert_portret
Jiska Engelbert

In februari verscheen op onze website de eerste editie van een driewekelijks ‘bericht uit de Universiteitsraad’ (die studenten en medewerkers vertegenwoordigt), deze keer van de hand van de voorzitter van het personeelsdeel van de raad, Jiska Engelbert. Eén van de punten die ze maakt, is dat de uitkomsten van het medewerkers-tevredenheidsonderzoek helemaal niet zo positief zijn als de EUR zelf graag suggereert. Ja, medewerkers van de EUR zijn tevredener dan twee jaar geleden, maar met uitzondering van mensen van de Algemene Bestuursdienst en de Faculteit der Wijsbegeerte. “De Uraad ziet in die resultaten juist bevestigd dat te hoge werkdruk een gigantisch probleem op de EUR is”, concludeert Engelbert. Wordt vervolgd op de site van EM.

Wie ook problemen ziet, is VVD-kamerlid Pieter Duisenberg. Zijn Kamermotie om te onderzoeken of er sprake is van ‘zelfcensuur en gebrek aan diversiteit’ op de universiteiten haalde begin februari een Kamermeerderheid, ondanks dat verantwoordelijk minister Jet Bussemaker al heeft aangegeven ‘dat niet te gaan doen’. Onze eigen Elbert Dijkgraaf (hoogleraar bij de ESE en Kamerlid voor de SGP) stemde voor de motie. “Het is altijd goed om even te kijken of dit (Amerikaanse probleem, red.) ook in Nederland speelt”, zegt hij hierover tegen EM. Ook Chris Aalberts, docent bij de ESHCC, is voor. Hij spreekt van een ‘verstikkende consensus’ op Nederlandse universiteiten. Onderzoeker én EM-columnist Giorgio Touburg (naar eigen zeggen ‘linkser dan de mainstream’ bij RSM) noemt een dergelijk onderzoek ‘heel interessant’ maar tegelijkertijd ‘voor de bühne’.

Ook wereldwijd zijn er tal van gevaren. Zoveel, dat de rectoren van de Nederlandse universiteiten gezamenlijk besluiten een brief naar de NRC te sturen. De aanleiding: de totalitaire types in Turkije en Iran en een twitterend type in de Verenigde Staten. “Al deze ontwikkelingen belemmeren open communicatie en uitwisseling van ideeën, en daarmee de vrije wetenschap, en leiden tot een beperking van de maatschappelijke opbrengsten daarvan”, schrijven de rectoren. Nu maar hopen dat Trump en Erdogan de NRC lezen.

Even leek er verlichting te komen voor studenten die door bijvoorbeeld ziekte of zwangerschap in de studeerproblemen komen: de Tweede Kamer wilde dat je in zo’n situatie per behaald studiepunt mocht betalen. Dat scheelt een hoop geld als een baby je elke nacht van de tentamenweek uit je slaap houdt. De vreugde was van korte duur, want al snel bleek het te gaan om slechts een experiment, en dan ook nog een waaraan de EUR weigert mee te doen. Het experiment ‘zou de studeerbaarheid en inhoudelijke samenhang van het onderwijs niet ten goede komen’, aldus een woordvoerder. Bovendien zijn er al regelingen voor studievertraging.

Parkshuttle
Beeld door: Maurits Vink

Beter is het natuurlijk als je helemáál niet ziek wordt, maar hoe zit het eigenlijk met de fitheid van de EUR-student? Het ongekende enthousiasme op Facebook toen bekend werd dat er plannen zijn om zelfrijdende busjes van metrostation Kralingse Zoom naar de EUR te laten rijden, belooft weinig goeds. Zeker is het nog niet, maar als het doorgaat kun je vanaf 2020 je frietje halen bij Bram Ladage op metrostation Kralingse Zoom en dan in zo’n parkshuttlebusje je aderen verder dicht laten slibben richting de campus. Dan mis je trouwens wel je pizzapunt bij het nieuwe kraampje op de hoek van de parkeerplaats.

Rector in polakgebouw foto Engel Huib Pols
Rector magnificus Huib Pols marcheert de trap op. Beeld door: Shirin Engel-Erasmus Sustainability Hub

Gelukkig zijn er ook gunstigere signalen voor de fysieke gesteldheid op de campus. Het schitterende ‘M.C. Escher’-trappenhuis van het Polakgebouw biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om je frietvet er weer af te lopen. Rector Huib Pols gaf het goede voorbeeld aan het begin van de vijfdaagse ‘staircase challenge’, waarin er wedstrijdjes op de trappen van het gebouw plaatsvonden. Voorlopig lijkt het buiten werking stellen van de liften niettemin de beste methode om de studenten de trap op te krijgen.