Klagen is helemaal in, weten de initiatiefnemers van de Facebookpagina EUR Confessions. Ze vierden namelijk hun 500ste bekentenis, inclusief onthulling. En er was nog meer feest op de campus.

Hoewel, dat feestje duurde heel kort. Even leek het er begin januari namelijk op dat slome duikelaars hun vervallen studiepunten terugkrijgen. Normaal gesproken vervallen gehaalde vakken als je te lang doet over het halen van je diploma, maar een onderwijsexpert ontdekte een gat in de wet waardoor dat niet langer het geval is. Luid gejuich natuurlijk van de op de EMFacebookpagina procrastinerende studenten. Helaas liet de EUR binnen 24 uur weten absoluut niet mee te werken aan dit plannetje. Natuurlijk gevolgd door luid boe-geroep op dezelfde Facebookpagina.

Diezelfde procrastinerende doelgroep werd gelukkig wél getrakteerd op de onthulling wie er achter de onder hen uiterst populaire Facebookpagina EUR Confessions zit. Oud-sociologiestudenten Jan en Selma – ze hebben een liefdesrelatie, bekennen ze – blijken het idee van zo’n biechtpagina uit België te hebben gekopieerd, vertellen ze ter gelegenheid van de 500ste bekentenis op de EM-website. Verrassing: het op EUR Confessions favoriete klaagonderwerp Polakgebouw hebben de oprichters nog nooit van binnen gezien.

1. studeren-polak-118
Het favoriete klaagonderwerp: een vol Polakgebouw Beeld door: Ronald van den Heerik

Dat geklaag over dit studiegebouw nadert bijna zijn einde, maar studenten die graag op een kluitje zitten, moeten nog even wachten voordat ze dat ook in andere gebouwen kunnen doen. De opening van de Universiteitsbibliotheek (goed voor 900 studieplekken) is uitgesteld tot mei: problemen met de aanbesteding. Ook het Sandersgebouw is net wat later klaar dan verwacht: niet in maart, maar op z’n vroegst op 3 april.

Wat nou nooit voorbijkomt op de biechtpagina, zijn bekentenissen van die honderden studenten die ‘vergeten te betalen’ bij de campussupermarkt. In de Spar loopt een op de vijf studenten weleens naar buiten met een gestolen versnapering in de tas, blijkt uit een onderzoek door studenten Gedragseconomie. En waarom zo’n bekentenis nooit op EUR Confessions staat? Volgens de supermarktbeheerder zijn andere campusklanten de oorzaak. “Die hbo’ers hebben toch een andere mentaliteit.” Aha.

Medewerkers hebben genoeg reden tot klagen, al doen ze dat bij voorkeur in een onderzoek van vakbond FNV. Een wellicht wat gekleurd onderzoek, want de FNV ligt momenteel overhoop met de universiteiten over een nieuwe cao, dus een desastreuze uitkomst komt de bond goed uit in de onderhandelingen. In ieder geval berekende de FNV dat zes op de tien medewerkers van universiteiten fysieke klachten hebben door de werkdruk, terwijl bijna de helft zegt door te werken bij ziekte.

Maar iemand die écht serieus wat te klagen heeft, is een docent van Bestuurskunde. De man wordt al maanden lastiggevallen door een stalker. Het is zo erg dat de universiteit zich genoodzaakt voelde om extra camera’s op te hangen op de verdieping waar hij werkt in het Mandevillegebouw. Erg veel helpt dat vooralsnog niet. Hoewel de camera’s er al sinds december hangen, raakte de docent in januari buiten westen toen hij van een trap werd geduwd, mogelijk door diezelfde stalker. Een dader is nog niet opgepakt.

4. camera stalker mandeville bestuurskunde

Een in deze rubriek regelmatig terugkerende klaagzang is het totaal gebrek aan vrouwen in het hooglerarenkorps. Vooral bij de Erasmus School of Economics en de Rotterdam School of Management is het één groot sausagefest, maar de tijd van excuses is voorbij: er is nu geld. Minister Jet Bussemaker maakt 5 miljoen euro vrij om in vijf jaar honderd vrouwen tot hoogleraar te benoemen. Bij de EUR is bekend dat het in het voortraject al misgaat, dus het blijft de vraag of de universiteit binnen die paar jaar genoeg vrouwen kan klaarstomen. Wordt vervolgd.

En omdat de verkiezingen eraan komen, is het tijd voor onhaalbare populistische proefballonnetjes. VVD, kom er maar in: Kamerlid Pieter Duisenberg wil graag een onderzoek naar de politieke kleur van universiteiten. De ‘liberaal’ was ter ore gekomen dat universiteiten beklagenswaardig links politiek eenzijdig zijn. Bussemaker legde vervolgens duidelijk uit wat ze met het voorstel van plan was: “Dat ga ik niet doen.” Niettemin was er voldoende (vooral rechtse) steun in de Tweede Kamer voor uitvoering van het plan. Wordt dus ook vervolgd.