De beperkte ruimte in het Polakgebouw zet de relatie tussen EUR- en hogeschoolstudenten onder spanning. Gelukkig kan een ranzig drankje vrede brengen.

1. Red_bull_tin

Een gevoelig puntje op Woudestein is de aanwezigheid van studenten van de Hogeschool Rotterdam (HR). Volgens de eigenaar van de campussupermarkt zorgen de hbo’ers voor meer diefstal in zijn zaak, terwijl frequente bezoekers van het Polakgebouw de hogescholers hopeloos in de weg vinden zitten op de schaarse studieplekken. In een online serie zetten Erasmus Magazine en de HR-collega’s van Profielen die cultuurverschillen op een rij. ‘Kutcursisten’ was het woord dat een anonieme EUR-student overhad voor de hbo-broeders en -zusters. “Je herkent ze aan de frikandelbroodjes en blikjes Red Bull”, zei een iets dapperdere EURstudent voor de camera van EM.

Andersom beschouwen HRstudenten de academici als ‘uit de hoogte’ en eenzamer. “Wij zijn opener en gaan meer met elkaar om”, zegt een hbo’er. Toch zijn er ook positieve geluiden te horen in de gangen van de hogeschool: de EUR-meisjes zijn echt ‘top’. “Ze lijken echt high class en zijn een beetje arrogant”, kwalificeert een HR’er. Dat mag ook wel met zo’n uiterlijk, vindt zijn studiegenoot.

Maar terwijl Red Bull volgens EUR-studenten voorbehouden is aan hbo’ers, is de van gratis gore glazuurvergruizer voorziene pop-upstudieplek Exam Prep Café aan de Goudsesingel razend populair onder diezelfde EUR-studenten. Oké, ze hebben er dan ook gratis koffie, ontbijtkoek en massages. Het studiewalhalla blijft half april helaas slechts zes dagen open en is vooral bedoeld ter promotie van een carrièresite. Wie weet is het daarnaast een plek waar hbo’ers en EURstudenten een caffeïnerijke vredespijp kunnen roken.

4. aslan-266-875×582
Shoarmakar De Lekkerste in betere tijden.

Een ander niet zo heel gezond plan dat veel enthousiasme opriep bij studenten, was de mogelijke terugkeer op Woudestein van de legendarische shoarmakar ‘De Lekkerste’. Bij oudere studenten loopt het transvet al in de mond, voor jongere studenten is het een mythisch fenomeen. De vreetkar stond jaren naast de tennisbanen tegenover het G-gebouw en de gunstig geprijsde shoarmabroodjes gingen als gunstig geprijsde shoarmabroodjes over de toonbank. De komst van de Food Plaza, met huren hoger dan het uitbatende echtpaar kon betalen, maakte in 2013 een einde aan de favoriete dönerhotspot.

Het echtpaar wil dolgraag terugkomen, maar de shoarmakar past niet goed bij de ‘internationale uitstraling’ en het ontbreekt aan ‘variatie in het productaanbod’, aldus een woordvoerder van de EUR. Alsof een gunstig geprijsd shoarmabroodje niet alles is wat de wereld nodig heeft.

Suikerverslaving (dankzij of ondanks de mierzoete stierenmeuk) is een probleem in alle lagen van de bevolking, ook bij hen die door taalproblemen slecht om hulp kunnen vragen. Bij de diabetespoli in Rotterdam-Zuid spreekt zelfs driekwart van de patiënten slecht Nederlands, merkte hoogleraar Interne Geneeskunde Eric Sijbrands van het Erasmus MC. Daarom ontwikkelde hij het DiabetesStation, een zelfhulpapparaat voor suikerpatiënten dat in acht talen gesprekken kan voeren en zelfs geschikt is voor analfabeten.

Thea Hilhorst
Thea Hilhorst

Sijbrands is niet de enige wereldverbeteraar van de EUR: Thea Hilhorst, hoogleraar Humanitaire Hulp, verliet de ‘ivoren toren’ van de wetenschap en gaf in Amsterdam, gehuld in toga, nietsvermoedende passanten een minicollege over de hongersnood in delen van Afrika. Met de stunt hielp ze de Giro 555-actie voor Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen aan meer aandacht.

Op een iets ander niveau problematisch is de explosief gestegen studieschuld, aldus de studentenbonden. Hadden Nederlanders in 2012 nog een gezamenlijke studieschuld van 12 miljard euro, nu is dat al 17 miljard. Tegelijkertijd blijft het collegegeld stijgen, waardoor de schulden verder oplopen. Bovendien wordt de drempel om te studeren hoger en hoger, vrezen de bonden.

Aan de andere kant hebben we door de afschaffing van de basisbeurs wél een miljard euro extra om in het onderwijs te investeren. Toch? Niet per se, want in deze onzekere formatietijden wordt er langzaam geknaagd aan deze heilige belofte. Hoewel de afzwaaiende minister Jet Bussemaker blijft volhouden dat het geld écht alleen naar onderwijs gaat, concludeerde een recent onderzoeksrapport al in voorzichtige bewoordingen dat er ook andere doeleinden mogen zijn voor het geld. Het lijkt wijs als studenten de kabinetsformatie dus scherp in de gaten houden.