Het einde van het jaar zat vol verrassingen. Een kerstboom werd bijna onthoofd, een kerstpakket bleek levens te redden en een bruine kroeg veranderde in een hipstercafé.

Terwijl politiek incorrecte Nederlanders beweren dat politiek correcte Nederlanders kerst willen vervangen door een ‘winterfeest’, zwemt de Erasmus Universiteit tegen de tijdgeest in. Er stond dit jaar namelijk voor het eerst een grote kerstboom op de Plaza. Uiteraard zaten hier wel wat typische Erasmiaanse eigenaardigheden aan. Zo konden de perspex ballen in de boom beschreven worden met een persoonlijke ambitie, in plaats van met een mooie boodschap voor de mensheid. Ook was de boom ‘gesponsord’ door de Erasmus School of Economics, wat – volgens het ronkende persbericht – een ‘mooi voorbeeld van samenwerking’ was. Een prachtige metafoor voor die ‘mooie samenwerking’ tussen de faculteiten en het centrale bestuur op deze universiteit was dat de top van de boom door een late herfststorm omknakte, waardoor de dertig kilo zware kerstster in de top bijna tegen de gele tegels smakte.

Echte saamhorigheid was er dit jaar tijdens het traditionele diner voor internationale studenten. In Grand Café De Dijk kregen zo’n tachtig studenten met 32 nationaliteiten een driegangendiner voorgeschoteld om de eenzaamheid zonder familie te verdrijven. Voor de Iraanse Sara Hannani bijvoorbeeld was het een geweldige uitkomst: haar familie viert dan wel geen kerst, maar alleen zitten in Rotterdam is toch ook niks.

Ook een feest van saamhorigheid: de jaarlijkse traditie van mekkeren op het kerstpakket. Om aan die behoefte te voldoen, stelde EM samen met zeven andere universiteitsbladen een universitaire- kerstpakketten-top 8 op. Wat blijkt: EUR-medewerkers hoeven niet groen van jaloezie naar hun collega’s in den lande te kijken. Medewerkers van de Radboud Universiteit kregen bijvoorbeeld helemaal niks, terwijl anderen het dit jaar met een karige cadeaubon moesten doen. Tilburgers kregen een kek krukje.

Dat een kerstpakket ook op een heel mooie manier behulpzaam kan zijn, bewezen EUR-medewerkster Tanja van der Brugge en haar partner Armin Freundt. Het rolkoffertje uit het kerstpakket van vorig jaar heeft Freundt, nierpatiënt en parttime MacGyver, omgebouwd tot dialysekoffer, compleet met warmteplaten, autostekker en ventilatiegaten. Hierdoor kan hij onderweg dialyseren en is hij niet meer aan huis gekluisterd.

Treurig nieuws vanuit het College van Bestuur: vanwege terugkerende gezondheidsklachten vertrekt Bart Straatman per september 2017, liet hij in december weten. Tot september blijft Straatman wel aanwezig, maar voor de belangrijkste portefeuilles wordt ‘backup’ geregeld, zodat een ander collegelid kan inspringen als het nodig is. Straatman is sinds 2010 lid van het CvB.

6. Janneke
EM-vlogger Janneke Wagner.

December was ook de maand dat EM na twee seizoenen afscheid nam van vlogger Janneke Wagner. Eerst vanuit het gebouw van het Erasmus University College en daarna vanuit Hongkong deed Janneke verslag van haar avonturen als uitwisselingsstudent. Enkele zonovergoten tripjes, een paardenrace, studentenfeestjes, een Chinese streetfoodtest en vele andere avonturen later hangt Janneke de GoProcamera aan de wilgen. Het leven van een uitwisselingsstudent is zwaar.

In de kerstvakantie is het gezelligste plekje van de campus stiekem verhuisd. Campuscafé In de Smitse zit nu niet meer naast de roltrappen in het Mandevillegebouw, maar op de begane grond van Hatta. Het is nog even de vraag of kroegtijgers de hotspot op het nieuwe deel van de Plaza net zo goed weten te vinden, want het oude bruine café is ook nog eens ingeruild voor een hipsterinterieur met duidelijke airspace-invloeden. Er wordt geen slow dripping coffee geschonken, zo is EM beloofd. Aan de stamgasten de schone taak om er weer een gruizig, doorleefd bierhol van te maken. Zoals het hoort.