In een wereld waar duisternis en licht elkaar dagelijks kruisen, houdt dit citaat mij op de been. Dat was wel anders toen ik klein was en cartoons keek op televisie. Het was heel duidelijk wie de slechterik was en wie de held. Ik hoefde me niet te bekommeren om de context, want die deed er niet toe. Sterker nog, in mijn ogen leek het alsof de slechterik altijd zo was geweest. Dat kon toch niet anders? Vertel me eerlijk of dit ook voor jou zo was. Ik weet het bijna zeker, en misschien is dit nog steeds zo.

Wetenschappers preken voor eigen parochie. In deze laatste dagen van het jaar richt Erasmus Magazine zich volledig op het thema ‘religie’. Welke rol speelt geloof in de academische wereld, welke invloed is er op de universiteit en hoe gaan wetenschappers en studenten om met hun eigen geloof en dat van anderen? In dat thema past ook deze ‘preek’, een van vier preken van Erasmusianen die EM deze dagen publiceert.

Voor mij is dat niet meer zo. Ik kan mensen inschatten, maar ik kan nooit met zekerheid zeggen dat iemand puur slecht of goed is. Ja, er zijn mensen die je liever door de grond ziet zakken. Maar zijn ze echt slecht? Wie ben jij om dat te vinden? Wie ben ik? Niemand is objectief.

‘Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing, there is a field. I will meet you there.’

Rumi (Soefi-mysticus en filosoof)

Ik weet zeker dat je het met me eens bent. Ik weet namelijk dat jij soms ook het gevoel hebt alsof je slecht bezig bent. Maar denk je ook dat je slecht bent? Dat denk ik niet, want gisteren hield je nog een tramdeur open voor die lieve oude dame. Het klopt ook. Je bent niet slecht, want er is context die al je gedrag in perspectief zet.

Toch overheerst het kinderlijke zwart-witperspectief in de maatschappij. Het is de ultieme paradox, maar zo reëel dat deze mij doet huiveren. Want hoewel volwassenen zich bewust zijn van de complexiteit en uniciteit van de mens, wordt er toch een zwart-witdenken gehanteerd. Zij zijn de vijanden en wij de goeden. Simpel hè? Het is net alsof je weer kind bent en je niet kritisch hoeft te zijn. Jij hoeft enkel een kant te kiezen, en zelfs dat soms niet eens.

In een wereld waarin het makkelijk is om een kant te kiezen, kies ik daarom voor het veld tussen goed en slecht. Het veld waar we niets zeker weten, behalve ons eigen perspectief. In dat veld volg ik mijn instinct. Zie ik je daar?

Sarah Achahbar is Internal Coordinator bij de Erasmus Sustainability Hub.