Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst wil zich niet bemoeien met de huurconstructie via Student Hotels. Hij laat een beoordeling van de contracten graag over aan de rechter. Dat zegt hij in antwoord op Kamervragen van het CDA.

De LSVb stelde in september dat de rechten van studenten bij de Student Hotels geschonden worden: ze betalen volgens de studentenbond te veel huur en genieten geen huurbescherming.

Voorzitter Jarmo Berkhout wil dat de gemeenten ingrijpen, maar hoopte ook dat de landelijke politiek een duit in het zakje zou doen. Maar dat gaat volgens minister Blok van Wonen en Rijksdienst niet gebeuren.

Zelf maar zien

Gemeenten moeten zelf maar zien of hotels van nut kunnen zijn in het tijdelijk huisvesten van studenten en hoeveel hun kamers mogen kosten, schrijft Blok. “Het rijk heeft op dit punt geen handhavende taak.” Ook eventuele problemen met de huurbescherming wijst de minister door: daar moet de rechter over oordelen.

Blok ziet geen kwaad in de constructie en wijst in zijn antwoorden nog op het Rotterdamse Student Hotel, waar studenten van de Erasmus University College ‘zich volledig ontzorgd’ op hun studie kunnen storten.