Studenten die wonen in een Student Hotel betalen enorme bedragen per maand, zonder enige huurbescherming te genieten. Dat zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De LSVb roept gemeenten op Student Hotels te dwingen zich aan het huurrecht te houden.

Student Hotels zijn plekken waar vooral buitenlandse studenten een kamer huren als ze op uitwisseling zijn in Nederland. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Groningen staan vestigingen. Verspreid over Nederland komt het volgens de LSVb neer op 2.400 kamers. In februari zal een nieuw hotel openen in Eindhoven en plannen voor Maastricht en Enschede zijn in aantocht.

Bewoners genieten geen huurbescherming

Zo mist de verhuurder verschillende rechten in het Student Hotel. “Ze zouden makkelijker op straat gezet kunnen worden en Student Hotel behoudt het recht op toegang tot de gehuurde kamer. Bij een ‘ gewoon’ contract zou dit onder huisvredebreuk vallen,” aldus de LSVb.

Ook zijn door deze constructie de huurprijzen ‘erg hoog’. Studenten betalen voor een kamer van negentien vierkante meter bedragen tot wel 1.100 euro per maand, blijkt uit een inventarisatie van de LSVb. “Dat is twee a drie keer zo veel als de wettelijke maximale huur voor een vergelijkbare kamer.”

De Student Hotels waren woensdagmorgen niet bereikbaar voor commentaar. De eigenaar zei eerder in het NRC Handelsblad: “Ik wilde nooit een hotel zijn. Maar met een hotelvergunning ben ik niet gebonden aan al die restricties.” Daarmee doelde hij op onder meer de verhuurdersheffing en het maximumbedrag dat verhuurders volgens het puntensysteem mogen vragen.

'Gemeente of landelijke politiek moet dit tegengaan'

“De Student Hotels glippen momenteel tussen de mazen van de wet door”, zegt LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout. “Dat kan niet. Ze moeten als reguliere woningen gezien worden, zodat studenten meer beschermd zijn en normale huurprijzen betalen.”

Mochten de gemeenten niet willen meewerken, dan hoopt Berkhout dat de landelijke politiek een duit in het zakje wil doen. “Het is niet alleen vervelend voor studenten, maar ook voor andere verhuurders. Die hebben nu oneerlijke concurrentie.”