In een studentenpand aan de Essenburgsingel in Rotterdam-West woedde rond 4.30 uur vannacht kort een brandje in een keuken. De brandweer en politie ontruimden het hele gebouw, en dus stonden tussen de vijftig en zeventig bewoners een dik uur met hun pyjama’s aan op straat, voor ze weer naar binnen konden om verder te slapen.

Aan de buitenkant van het pand zijn de ochtend na de brand, die op de onderste verdieping ontstond, geen sporen meer zichtbaar. ‘Na een kwartiertje hadden we de brand onder controle, toen moesten we het hele pand nog luchten,’ aldus een woordvoerder van de brandweer.

‘Twee bewoners moesten naar het ziekenhuis, omdat ze rook hadden ingeademd,’ zegt de woordvoerder. ‘Daar zit koolmonoxide in. Als bewoners roet ophoesten of als er bij het snuiten van de neus roet uit hun neus komt, moeten ze mee naar het ziekenhuis. Dat was bij deze twee het geval.’

‘We moesten zo snel mogelijk het pand verlaten’

Bewoonster Demi Harteman (21) vertelt met kleine oogjes over wat haar vannacht overkwam. Ze woont nu ongeveer anderhalve maand in het pand, een huisgenoot maakte haar wakker. ‘We moesten zo snel mogelijk het pand verlaten, politie en brandweer belden bij ons aan. We konden het pand gewoon via de voordeur verlaten. En na een uurtje mochten we weer verder slapen.’ Uitslapen zit er niet bij, ze moet deze ochtend gewoon weer naar stage.

Ook de 23-jarige Bob moest zijn huis uit afgelopen nacht. ‘Een van mijn huisgenoten was nog op, hij zat in het raam van ons huis en zag ineens allemaal mensen voor het huis staan. Hij maakte ons wakker en samen gingen we naar buiten. Toen we het pand uit liepen kwamen brandweermannen met maskers op het pand in en zetten ventilatoren in de gang,’ zegt hij terwijl hij zijn ontbijt oppeuzelt. Hij is onderweg naar de universiteit om te leren voor zijn tentamen van komende vrijdag. ‘Ik wilde vroeg opstaan. Wat dat betreft komt dat brandje niet zo goed uit,’ lacht hij.

Brandweer: stop met nachtelijke frituursessies

De woordvoerder van de brandweer wil studenten nog even waarschuwen. ‘Wij zeggen al jaren: doe het niet, dat ’s nachts koken of frituren, of blijf er tenminste bij. Dan kun je de deksel nog snel op de pan doen. We zien te vaak dat het mis gaat als studenten na nachtelijke avonturen met wat biertjes achter de kiezen nog even gaan frituren of bakken.’