Een aspirant-lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat is vorige maand tijdens zijn ontgroening zo hard geslagen dat hij met hoofdletsel in het ziekenhuis belandde.

Betrokkenen meldden aan NRC Handelsblad dat de student hersenoedeem zou hebben opgelopen: een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping. Of de jongen blijvende schade heeft opgelopen is onduidelijk.

Geschorst

Voorzitter Stijn Derksen van Vindicat betreurt het voorval, zei hij gisteren tegen de NRC. De studentenvereniging zoekt nog uit wat er precies is gebeurd. De zes betrokken ouderejaars werden tijdens de kennismakingstijd geschorst.

Vorige week kwam Vindicat ook al negatief in het nieuws omdat leden een zogenaamde ‘bangalijst’ hadden verspreid met de bedprestaties van 23 eerstejaarsstudentes, die met naam en toenaam werden genoemd.

De Rijksuniversiteit Groningen ziet geen reden om de banden met de studentenvereniging te verbreken. De woordvoerder zegt in NRC Handelsblad dat het een “interne kwestie is voor studentenvereniging Vindicat. Ze moeten het zelf afhandelen en oplossen.” De universiteit gaat evenmin aangifte doen. Dat is aan het slachtoffer zelf.

Drie leden van de personeelsfractie in de universiteitsraad riepen studenten in de Groningse Universiteitskrant op geen lid te worden van studentenverenigingen die ontgroenen. Ze noemen dat “een pervers mechanisme dat niet op de universiteit thuishoort – en nergens thuishoort.”