Studentenhardloopvereniging EUR-Roadrunners organiseert zaterdag het Nederlands Studenten Kampioenschap Ekiden, een estafetteloop. De start en finish bevinden zich op de atletiekbaan van hardloopvereniging PAC aan het Langepad in Rotterdam.

Tijdens deze jaarlijkse estafetteloop lopen deelnemers in teams van zes gezamenlijk de afstand van de marathon (42,195 kilometer). De eerste vijf lopers leggen afwisselend 5 en 10 kilometer af, terwijl de laatste loper een afstand van 7,195 kilometer voltooit.

Rosanne Baars (rechts) met Matthijs Veerananda, medeorganisator van het NSK Ekiden.

Voor de Rotterdamse toeschouwers valt er genoeg te zien, want er verschijnen vijf Rotterdamse teams, waarvan vier van de EUR-Roadrunners, bij de start om twaalf uur. “Het bijzondere is dat we nu met meerdere teams van de EUR-Roadrunners kunnen lopen en tegen elkaar strijden”, zegt medeorganisator Rosanne Baars. “Bij evenementen als de Batavierenrace vaardigen studentenverenigingen maar één team af, bestaande uit vijfentwintig deelnemers.

Compact parcours

Het NSK Ekiden vormt onderdeel van een groter evenement, de Rotterdam Ekiden. Baars: “Met vijftien deelnemende teams aan het NSK Ekiden en een totaal van meer dan 220 teams bij het gehele evenement is dit een van de grootste hardloopevenementen van Rotterdam. In tegenstelling tot de Rotterdam Marathon is het parcours compacter. We hebben rondjes in het Kralingse Bos uitgezet van 5, 7 en 10 kilometer. Toeschouwers zien dus lopers die strijden in verschillende categorieën verspreid over de dag voorbijkomen. Bij de finish kunnen ze ook steeds de wissels die plaatsvinden meemaken.”

De organisatie rekent op een spannende wedstrijd. Baars: “De afgelopen edities was het steeds een nek-aan-nekrace. Dat verwacht ik dit jaar ook.”

'Iedereen moedigt elkaar aan'

Toch draait het tijdens het evenement om meer dan enkel de sportieve prestatie. Na afloop vindt er bijvoorbeeld een gezamenlijke barbecue plaats. Baars: “Er loopt ook een korfbalvereniging mee, puur voor de gezelligheid. Die vereniging bestaat niet uit studenten en hun tijd wordt voor het NSK dus niet opgenomen. Voor mij springt tijdens het evenement de saamhorigheid tussen deelnemende teams eruit. Iedereen moedigt elkaar aan.”

Het sportieve evenement Ekiden is op een klassieke Japanse koeriersdienst gebaseerd. Eki betekent ‘plaats’ en Den staat voor ‘bezorgen’. In vroegere tijden werden in Japan belangrijke documenten door diverse lopers vliegensvlug van de ene naar de andere plaats gebracht. De Tasuki, een sjerp die de estafettelopers aan elkaar moeten doorgeven, symboliseert het pakketje documenten.

Het evenement vindt plaats bij hardloopvereniging PAC, Langepad 16, 3062 CJ Rotterdam. Klik hier voor meer informatie.