Studenten uit Nijmegen en Enschede organiseerden dit weekend de 44e Batavierenrace. Ruim 8.500 studenten liepen het estafetteparcours tussen deze twee steden, waarvan het startschot vrijdagnacht om twaalf uur werd gegeven.

Het Nijmeegse RU/HAN Universiteitsteam won de Universiteitscompetitie en liet de universiteitsteams van Amsterdam en Groningen achter zich. Team S.N.O.T. uit Delft won het algemeen klassement, waarin Team Cifla (Nijmegen) en Team Eindhoven respectievelijk als tweede en derde eindigden.

Gezelligheid

Er deden vijf Rotterdamse teams mee aan de race, waaronder studentenhardloopvereniging EUR-Roadrunners. Voor voorzitter Rosanne Baars was de gezelligheid tijdens het evenement even belangrijk als de sportieve prestatie (de 34e plaats in het algemeen klassement). “We hadden niet echt een sportieve doelstelling. Dit evenement is vooral een goede manier om aan teambuilding te doen binnen je vereniging. We deden echt met z’n allen mee. Ik had een deadline voor mijn studie zondag, maar toch liep ik mee.”

Moe en koud

Ellen van Schie, activiteitencommissaris bij studenten zwem- en waterpolovereniging Ragnar, liep mee met het gelijknamige team en heeft behoorlijk afgezien. “Ik liep in de nacht van vrijdag op zaterdag, vanaf vier uur. Ik was nog moe, wilde naar bed, en had het ontzettend koud. De organisatie had wel een officiële weerwaarschuwing gegeven, maar het is toch altijd kouder dan je denkt. Dat afzien is juist het mooie, want anderen hebben het ook niet makkelijk.”

Geen team van de EUR

De Batavierenrace is het grootste jaarlijkse sportevenement voor studenten in Nederland. In totaal bedraagt de loopafstand ongeveer 175 kilometer, die in 25 etappes (zestien heren- en negen damesetappes) wordt afgelegd. Ieder team bestaat dan ook uit 25 lopers, die elk één etappe lopen, vergezeld door een fietser en een busje met teamgenoten. Binnen de teams worden lopers nog verdeeld in een nacht-, ochtend- en middaggroep.

De race is verdeeld in twee competities. In de Universiteitscompetitie vaardigen universiteiten een eigen team af. Bij de algemene competitie is het letterlijk ieder team voor zich en strijden bijvoorbeeld ook studenten van dezelfde universiteit tegen elkaar. Dit jaar was er geen universiteitsteam van de EUR. Van Schie is hierover teleurgesteld. “Bij Erasmus Sport zeggen ze altijd dat ze topsport promoten, maar dan hadden ze dit jaar toch wel een team op poten mogen zetten.”