Het leven van studenten gaat lang niet altijd over rozen. Met de zomervakantie komt er voor hen een einde aan een lang studiejaar. Tijd om terug te blikken. Wat gaan studenten absoluut niet missen van het studentenleven?

#1 Het zoeken naar een plaatsje in het Polakgebouw

Studenten ergeren zich al een hele tijd aan de beperkte studieplekken in het Polakgebouw. Ze kunnen dit probleem dan ook als kiespijn missen. “Als je om tien uur ‘s ochtends naar het Polakgebouw wil, zijn alle studieplekken vaak al bezet”, zegt Marketing and Management-student Stefan Schouwaert (25). “In dat geval kun je eigenlijk beter weer naar huis gaan of een plekje in de stad opzoeken. Het is heel irritant en motiveert niet om te beginnen met studeren.”

#2 De stress van het studeren

Veel EUR-studenten klagen daarnaast over de stress die studeren met zich meebrengt en zijn blij dat ze in de vakantie hiervan worden verlost. Een van hen is Bedrijfskundestudent Florentin Ngabitsinze (25). “In het afgelopen trimester moest ik wel zes vakken volgen. Daarnaast werkte ik ook nog zestien uur en bovendien verwachten je vrienden dat je regelmatig contact met hen houdt. Ik raak vooral gestrest van al die deadlines voor werkstukken, presentaties en tentamens. Daardoor blijft er constant door je hoofd spoken wat je allemaal nog moet doen.”

#3 De depressiviteit na mislukte tentamens

Bedrijfskundestudent Soufien Hasnaoui (19) zucht eens diep. “Wat ik niet ga missen aan het studentenleven? Het negatieve gevoel na een verpest tentamen. Ik kan echt nog dagen humeurig zijn na een mislukt tentamen en vraag me dan vooral af waar het toch is misgegaan. Dan ben ik bijvoorbeeld te laat begonnen.”

#4 Het slechte Nederlandse weer

Wat studenten ook niet zullen missen aan het studentenleven is het slechte weer in Nederland. Sommige studenten reizen in de zomervakantie naar het buitenland om tijdelijk het Nederlandse klimaat te ontlopen. De Portugese student Strategic Management Joana Gonçalves (22): “Het weer is in Nederland vaak slecht, met veel regen en wind. Als ik in de vakantie niet meer hoef te studeren, vertrek ik snel naar Portugal, mijn geboorteland, waar het weer veel beter is.”

#5 Het vroege opstaan

De 21-jarige Rechtenstudent Yillis Smit heeft vaak moeite met vroeg opstaan voor colleges en werkgroepen. “Meestal moet ik dan om zeven uur ‘s ochtends opstaan en ben ik nog erg slaperig. Daar heb ik de rest van de dag nog last van”, legt ze uit. “Als ik straks vakantie heb, blijf ik heel lang uitslapen, minimaal tot de middag. Ik kan niet wachten tot het zover is.”