Mooi, stijlvol en modern, maar totaal niet functioneel vinden sommige studenten als je ze vraagt hoe het Polakgebouw tot nu toe is bevallen. De kritiek op het gloednieuwe Polakgebouw is niet mals, want wat heb je aan een studiegebouw dat kampt met een gebrek aan studieplekken?

Marvin van der Heijde (22) Algemene Cultuurwetenschappen (BA)

Marvin van der Heide_CampusTalks_300915
Beeld door: Najat Chaatouf

Marvin doet, vooral doordeweeks, enkele pogingen om een studieplek te vinden in het Polakgebouw, maar heeft er sinds de opening nog maar één keer echt kunnen zitten om te studeren. “Het gebouw is mooi, maar niet heel functioneel. Modern, maar niet echt praktisch. De studieruimtes zien er heel ruim uit, maar er is minder plek dan het lijkt.” Daarnaast is het niet altijd helemaal helder of er in een lokaal les wordt gegeven of dat studenten er zelf zijn gaan zitten. “Kijk, als er een docent staat is dat natuurlijk duidelijk, maar ik weet ook niet of je zo’n een ruimte kunt reserveren.” Ook de trappen zijn volgens Marvin te smal en zijn er te weinig plekken met een stopcontact. “De wc’s mogen ook wat schoner.” Meestal gaat hij alle verdiepingen langs op zoek naar een plek en vervalt uiteindelijk in de discussie of ze alle verdiepingen nog één laatste keer langsgaan. “De keren dat ik hier geen plek kan vinden, ga ik naar het Theilgebouw op de begane grond, daar is meestal wel plek.”

Ouassim Nnafie (18) Business Administration (BA)

Ouassim Nnafie_CampusTalks_300915
Beeld door: Najat Chaatouf

“Ik vind het gebouw er stijlvol en modern uitzien, maar het is hier altijd heel druk. Ik ben nu bijvoorbeeld al tien minuten aan het zoeken naar een plek.” Ouassim probeert meestal doordeweeks een plek te zoeken en anders gaat hij naar een cafetaria. “Dan eet ik even iets en als het lukt probeer ik ook te studeren, maar het is daar natuurlijk veel rumoeriger dan hier.” Het Polakgebouw is voor hem altijd de eerste keus, omdat er ook computers tot je beschikking zijn, ook al zijn die meestal bezet. “Het is een aantrekkelijk gebouw om te studeren, maar daarnaast weet ik ook niet waar er op de campus meer studieplekken te vinden zijn, ik studeer hier nog maar net.” Het is altijd even zoeken, maar meestal slaagt hij er in een studieplek te vinden. Alhoewel meer informatie over de verschillende studieruimtes op de campus hem een goed idee lijken.

Mewan Sofi (24) Management of Governance Networks (MA)

Mewan Sofi_CampusTalks_300915
Beeld door: Najat Chaatouf

Áls Mewan een keer een studieplek vindt in het Polakgebouw, dan kan ze zich meestal niet goed concentreren. “Dan komt er een studiegroepje aan tafel zitten dat hardop met elkaar gaat overleggen.” Het Polakgebouw is voor haar altijd de eerste keus, omdat het zo een mooi gebouw is, “maar dat is waarschijnlijk hoe iedereen erover denkt en ook de reden dat het hier altijd zo druk is.” De afgelopen maand is het al enkele keren voorgekomen dat ze nergens aan de slag kan. “Mijn advies zou zijn om bepaalde studieruimtes exclusief beschikbaar te stellen voor groepjes die samen aan een opdracht werken. Dan kunnen anderen zich beter concentreren. En ook meer computerlokalen zou fijn zijn.”

Iris Lindeboom (23) Management of Governance Networks (MA)

Iris Lindeboom_CampusTalks_ 300915
Beeld door: Najat Chaatouf

Iris is over het algemeen zeer positief over het Polakgebouw. “Het doet me denken aan M.C. Escher’s ‘Endless Stairs’. Ik vind het een inspirerende plek om te studeren en dit gebouw is altijd mijn eerste keuze voor eens studieplek. Ik vind de aardse kleuren fijn, terwijl het gebouw iets industrieels heeft wat ook weer zo goed past bij Rotterdam.” Ook de lokalen vindt ze mooi, de banken en de plantenbakken. En ook hoe het licht door het hele gebouw valt. Maar wat Iris betreft is er ook ruimte voor verbetering. “Ik heb geen idee hoe ik iets kan printen, hoe ik dat zou moeten organiseren en waar ik heen zou moeten.” Ook de snoepautomaten mogen best een verschillend assortiment hebben per verdieping. “We wilden laatst een jarige studiegenoot verrassen met een cakeje, maar dat konden we niet vinden, een beetje onderscheid mag wel.”

Polakgebouw opening Escher
Beeld door: Ronald van den Heerik