Er is een nieuw middel om de ergernissen over bezette studieplekken in het Polakgebouw te bestrijden. Deze week introduceerde de Universiteitsbibliotheek de ‘time cube’, een low-tech uitvinding met een sci-fi naam. Is de cube ook echt een oplossing voor het ruimtegebrek? EM ging richting het Polakgebouw en vroeg rond.

Philipp Burkowski, student Accounting en Financieel Management

Philipp

“Ik erger me aan mensen die een plek bezetten en vervolgens verlaten voor een vijf uur durende lunch of koffiepauze. Ik begrijp dat sommige studenten naar college gaan, maar daarna moeten ze terugkomen of hun spullen ophalen en vertrekken. Ik denk dat de time cube gaat werken. We zijn hier op een universiteit, dit is niet een kleuterschool. Mensen zullen erop vertrouwen dat anderen terugkomen op het aangekondigde tijdstip. We hadden dit concept ook op mijn vorige universiteit in Duitsland en daar werkte het goed. Ik hoop dat er een centrale plek in het Polakgebouw komt waar we de blokjes kunnen krijgen, want dat is nu nog onduidelijk.”

Nina Feuerstein, student International Business Administration

Nina

“Ik vind het een mooi concept. Ik zie ze sinds gisteren in het Polakgebouw en het lijkt te werken. Ik vind het echt vervelend om vroeg op te staan zodat ik een plekje ‘veilig kan stellen’. Het is een bekend fenomeen in het Polak dat studenten ’s ochtends hun papieren en flashcards op het bureau uitspreiden om het te claimen. Het doet me een beetje denken aan het Duitse ‘handdoekidee’, waarbij iedere Duitse toerist de avond ervoor een handdoek op een strandstoel laat liggen zodat ze de volgende dag zeker zijn van een plek. Er is alleen één groot probleem: het is niet duurzaam. Je kunt maar één keer de tijd op het time cube schrijven en dan moet je een nieuwe halen. Misschien kan de Sustainability Hub er een keer naar kijken om het milieuvriendelijker maken.”

Tom De Nijs, student International Business Administration

Tom de Nijs

“Het is voor mij nog volkomen nieuw, maar het klinkt zeker als een goede oplossing voor een veelvoorkomend probleem. Ik kan echt niet tegen die studenten die even hun spullen achterlaten en vervolgens een te lange pauze nemen. Ik laat alleen maar mijn studiemateriaal achter als ik korter dan een half uur wegga. Ga ik lunchen of naar college, dan neem ik  mijn spullen mee. Ik vind het gewoon onbeschoft en ongepast om je spullen te laten liggen als iemand anders op zoek is naar een plek om te studeren. Als het consequent gebruikt wordt, dan kan dit weleens de oplossing zijn.”