Du Yans stijl is een unieke combinatie van kleuren en texturen. Ze is zich bijna niet bewust van haar opvallende outfit. Du Yan (26) volgt de Nederlandstalige pre-master Fiscale Economie. Ze komt uit Qingdao, een stad in het noordoosten van China.

Stijl

Du Yan aarzelt en weet haast niet hoe ze moet reageren op de vraag hoe ze haar stijl zou omschrijven. Dan volgt een verlegen antwoord. “Ik draag graag broeken met wijde pijpen en bloemenpatronen. De outfit zou echt af zijn met een witte blouse of een blouse in een andere effen kleur, als contrast met de drukke kleuren en vormen op de broek. Bloemetjesjurken draag ik ook veel. In deze fase van mijn leven hou ik veel van kleurrijke kleding. Mijn favoriete kleuren zijn lichte kleuren, zoals lichtgroen of lichtblauw. Dat past bij mij, dat is mijn stijl. Toen ik hier kwam wonen heb ik geprobeerd dat te veranderen, maar dat voelde niet goed. Ik ben gewend om pluizige jassen te dragen in de winter, maar toen ik hierheen verhuisd was, viel me op dat niemand die hier draagt. Ik heb mijn pluizige jas toen een tijdje in de kast gehangen, maar dat vond ik niet bij mezelf passen, dus heb ik hem er weer uit gehaald. Mijn advies aan iedereen is om jezelf te zijn. Laat je niet veranderen door een andere cultuur.”

Yan-174

Nederlands

“Fiscale Economie is een Nederlandstalige opleiding. Ik sprak geen Nederlands voordat ik uit China wegging, waar ik mijn bachelor heb gedaan. Fiscale Economie in Nederland staat bekend als een heel goede opleiding, daarom besloot ik te verhuizen zodat ik de opleiding hier kon volgen. Ik heb acht maanden lang een cursus Nederlands gevolgd in Leiden. Aan het einde van de cursus heb ik het staatsexamen afgelegd en kon ik me inschrijven voor de pre-master. Nederlands leren was niet zo moeilijk. Ik heb in China Duits gestudeerd, dus daarom was het voor mij makkelijker om Nederlands te leren. Het begin van het academisch jaar was wel zwaar. Niet alleen vanwege de opleiding, maar ook omdat ik het gevoel had dat ik mezelf een beetje kwijtraakte.”

Overeenkomsten

“Ik zie niet veel verschillen tussen hier en China. Dat geldt niet alleen voor de universitaire omgeving, maar ook voor het dagelijks leven, de mensen, de winkels. In de werkgroepen worden wel minder vragen gesteld aan studenten dan in China. Ik vind het leuk om aan veel werkgroepen mee te doen. Wat betreft het eten mis ik niets, want ik eet elke dag Chinees eten. Een van de grootste verschillen is de rust in de Nederlandse steden vergeleken met de steden in China. De openbare ruimten in Nederland zijn minder druk. Soms vind ik het zelfs een beetje te stil. Verschillen kunnen me echter niet zoveel schelen. Ik probeer daar boven te staan.”