Op zoek naar verandering en kennis. “Ik ben geboren in Nyeri in Centraal-Kenia, ongeveer 150 km van de hoofdstad Nairobi. Ik ben hier sinds oktober vorig jaar. Ik wilde Europa ontdekken en ervaren hoe het is om in een andere omgeving te wonen. Ik heb me aangemeld voor een internationale beurs en kreeg er eentje hier in Nederland. Urban Management and Development leek me een goede aanvulling op mijn eerdere opleiding en de baan die ik thuis had. In Kenia heb ik een bachelor milieustudies gedaan met een sociale focus op gemeenschapsontwikkeling. Daarna heb ik in een ziekenhuis voor hiv- en aidspatiënten gewerkt als onderdeel van het Amerikaanse PEPFAR-programma (the President’s Emergency Plan For AIDS Relief). Ik hield me toen bezig met milieueffectrapportages. Deze masteropleiding, gericht op het duurzamer en leefbaarder maken van grote steden, bevat zowel sociale aspecten als milieuaspecten, waardoor ik later in alle velden zou kunnen gaan werken.”

Dansen. “Toen ik hier pas woonde, was ik op zoek naar hobby’s die ik hier in Nederland zou kunnen gaan doen, omdat ik naast studeren ook andere dingen wilde doen. Ik heb dansen altijd leuk gevonden, dus ben ik aan het begin van het jaar lid geworden van de Erasmus Dance Society. Ik heb verschillende dansstijlen uitgeprobeerd en ik vond kizomba het leukst. Het is een heel sensuele en ontspannen dans, waarbij veel heupbewegingen komen kijken. De muziek is een mix van Afrikaanse en Haïtiaanse genres en wanneer je die voor het eerst hoort, moet je gelijk denken aan die langzame, ontspannen eilandritmes. Ik heb in Kenia geen lessen gevolgd. Dat was niet nodig, omdat dans daar zo’n belangrijk onderdeel van de cultuur is. Muziek en dansen zijn een vanzelfsprekend onderdeel van feesten, of we nu in een nachtclub zijn of bij iemand thuis. Maar ik heb ook van de feestjes hier in Rotterdam genoten. Ik heb veel leuke mensen ontmoet met wie ik naar cafés ga en huisfeesten, barbecues en diners organiseer. Waar ik wel aan moest wennen is dat de cafés hier rond 2 of 3 uur dichtgaan. In Kenia is dit het tijdstip waarop mensen naar clubs gaan. Er wordt daar tot 7 of 8 uur ’s ochtends doorgefeest.”

Lezen en reizen. “Wanneer ik geen gekke dingen aan het doen ben, lees ik graag gewoon een boek. In mijn vrije tijd lees ik liever dan dat ik een film kijk. Sinds ik in Nederland ben, heb ik voornamelijk academische literatuur gelezen of dingen die betrekking hebben op mijn carrière, maar soms ook totaal iets anders, zoals fictie, een blog of artikels in tijdschriften. Ik ben ook door Europa gaan reizen om zo veel mogelijk te zien voordat ik weer vertrek. Vooral Frankrijk heeft indruk op me gemaakt, maar mijn rondreis door Italië was ook onvergetelijk.”

Toekomst. “Ik ben niet bang om in andere landen te werken en ik sta open voor verschillende mogelijkheden. Ik heb van mijn tijd in Europa genoten en ik heb het idee dat er nog veel meer te ontdekken valt. Bovendien kom ik hier met mijn cv wel aan de bak, terwijl het in Kenia heel moeilijk is om een baan te vinden als je geen connecties hebt.”

Dit-ben-ik-Catherine-Maine-2