Ze liggen verspreid over de campus en smeken om gelezen te worden: flyers. Wie een blik werpt in de flyerbakken komt een berg aan promotiemateriaal tegen. Vooral op zonnige dagen worden ze in je handen gedrukt na een college of wanneer je nét aan het lunchen bent. Een glow-in-the-darkfeestje, een studentenabonnement op de Linda of een recruitmentevenement, allemaal worden ze aangeprezen op glimmend papier.

Ook ROOD, de jongeren van de Socialistische Partij (SP), deelde flyers uit op de campus om een evenement, een debat over de onafhankelijkheid van wetenschap, te promoten. Na deze actie werd ROOD op het matje geroepen door de universiteit. In tegenstelling tot studentenorganisaties mogen politieke partijen namelijk geen flyers uitdelen op het terrein van de Erasmus Universiteit. De universiteit weert politiek getint promotiemateriaal om, naar eigen zeggen, haar neutraliteit te waarborgen en rommel te voorkomen. De SP-jongeren vinden dat hen de mond wordt gesnoerd. EM sprak met studenten over flyers en het verbod voor politieke partijen om te flyeren op de campus. Wordt de neutraliteit van de universiteit daadwerkelijk geschaad door politieke flyers?

Kilian Schaap (21), student Bedrijfskunde en Filosofie

kilian

“Als de universiteit écht neutraal wil zijn, dan zou zij ook geen dingen moeten verbieden. In feite is de universiteit een overheidsorgaan met politieke belangen, dat in staat is politieke activiteiten naar eigen wens te weren. Het universiteitsbestuur gebruikt daarnaast een nauwe definitie voor het woord ‘politiek’. Niet alle evenementen georganiseerd door een politieke beweging hoeven namelijk politiek gemotiveerd te zijn. De angst dat bij het toestaan van promotie door politieke partijen deze groep te veel invloed zou krijgen op het universiteitsbeleid is volkomen onterecht.  De afgelopen decennia hebben juist laten zien dat de invloed van de wetenschap op de politiek groter is dan andersom. Naast de recruitmentevenementen die worden gefinancierd door grote bedrijven, zou de universiteit ook een politieke week moeten toestaan. Geef politieke partijen een week per jaar de mogelijkheid om hun ideeën te delen op een infomarkt. Zó ben je pas echt neutraal.”

Rosanne Baars (19), student International Business Administration

rosanne (2)

“Ik begrijp goed waarom de universiteit politieke organisaties niet laat flyeren op de campus. Naast dat ik flyers vervelend vind – als je meer wilt weten over hun standpunten dan google je het toch? -, vind ik dat er al genoeg flyers op de campus zijn. Misschien zelfs te veel. In plaats van flyers op de campus uit te delen, zouden politieke partijen ook gewoon foldertjes kunnen verspreiden in de brievenbussen bij studentenflats. Naast de overlast is de ‘neutrale universiteit’ ook een goed argument, hoewel ik betwijfel of de impact van een paar flyers groot genoeg is om die in gevaar te brengen. Flyers voor recruitmentevenementen brengen die neutraliteit minder in gevaar, want die zijn studiegerelateerd en geen directe reclame voor een bepaald bedrijf.”

Robbin van Pelt (21), student Geschiedenis en bestuurslid bij de Jonge Democraten (D66)

robbin

“Een politieke flyer lijkt onschuldig, maar dat is het zeer zeker niet. De universiteit heeft regels opgesteld om te voorkomen dat politiek en wetenschap te veel één worden. Door hun actie hebben de SP-jongeren zich boven deze regels gesteld. Ik snap überhaupt niet waarom ze op de universiteit zijn gaan flyeren; de SP-achterban bestaat nauwelijks uit studenten en ze kunnen hun debat toch ook net buiten de universiteit promoten? Wij [de Jonge Democraten] flyeren rond verkiezingstijd bij metrostation Kralingse Zoom en bij sommige tramhaltes. Op die plekken storen we geen studenten, en kunnen we onze achterban toch goed bereiken. Desalniettemin zullen ook wij campagneflyers uit gaan delen op de campus, mits dit wordt toegestaan door de universiteit.”