De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de Socialistische Partij (SP) verzocht niet meer te flyeren op de campus. Dit nadat de partij afgelopen dinsdag op EUR-territorium stond te flyeren om een debat te promoten.

Een student van een andere politieke kleur attendeerde de universiteit op de flyeractie. Zijn eigen partij mocht daar niet flyeren, waarom zou de SP het dan wel mogen? Dus kregen de SP’ers een mailtje van de universiteit: het flyeren was illegaal, of ze dat niet meer wilden doen. Daarnaast kregen ze het verzoek geen filmpjes van de actie op hun website wilden zetten, zeker niet met het logo van de universiteit in beeld. De EUR wil op geen enkele manier met de SP in verband worden gebracht.

De reden waarom de EUR de SP dinsdag geen halt toeriep is simpel, volgens de woordvoerder van de EUR. “Ze zijn aan onze aandacht ontsnapt. Politieke partijen mogen hier niet flyeren. Dan moeten ze buiten het hek van de campus gaan staan, daar mag het wel.”

Zere been

Dat was tegen het zere been van de SP. Want waar wil de universiteit dan wel mee in verband worden gebracht? “Starbucks krijgt ruimte op de universiteitswebsite”, sneert SP-medewerker Sandra Beckerman, die de debatten organiseert. “Starbucks mag vertellen dat het verantwoord zaken doet, terwijl het bedrijf allerlei belastingen ontduikt. Er is ook elk jaar een recruitment event op de universiteit, waar grote bedrijven studenten mogen werven. En wij mogen geen flyers uitdelen voor een debat over onafhankelijke wetenschap?”

Volgens de woordvoerder van de universiteit staat het nu eenmaal zo in de huisregels en geldt het verbod voor alle politieke partijen. “Alleen studieverenigingen en studentenverenigingen mogen flyeren als ze het van tevoren vragen. Natuurlijk mag je aan deze universiteit debatten voeren. De SP huurt ook gewoon een zaal, dat is helemaal geen probleem. Je mag alleen geen papier uitdelen. Niet alleen vanwege onze neutraliteit, maar ook vanwege de rommel. Die flyers gaan overal rondslingeren.”

'SP kende de regels'

RTV Rijnmond maakte opnames toen de SP flyerde. Volgens de woordvoerder van de EUR heeft de universiteit veel contact met die omroep en vraagt de laatste altijd even toestemming. “Maar deze keer niet. Ik vroeg de journalist waarom dan niet. Het mocht niet van de SP, was het antwoord, anders zou de universiteit weten dat ze er stonden. Dus ze kenden die regels wel.”

Beckerman vindt die suggestie heftig. “Ik val helemaal stil. Ik kan ook nooit bewijzen dat het helemaal niet waar is. Ik heb daarover absoluut geen contact gehad, dat zou ik nooit doen.”

De SP en ROOD hebben daarom een open brief verstuurd naar de universiteit. Aanstaande maandag worden tijdens het debat ook vervolgacties besproken.

Het debat vindt plaats op 23 mei in het Van der Gootgebouw van 19.30 tot 21.30 uur.