De SP heeft maandagavond tweehonderd badeendjes achtergelaten op campus Woudestein. De socialisten protesteren daarmee tegen het flyerverbod voor politieke bewegingen op de universiteitscampus.

Vorige week dinsdag liepen leden van de socialistische partij met een grote badeend en flyers over de campus, om hun debat over ‘WC-eendwetenschap’ aan te kondigen, dat eveneens maandagavond werd gehouden op de campus. Een televisieploeg van RTV Rijnmond filmde de flyeractie.

sp badeendjes starbucks ineke palm en jasper van dijk
SP’ers Ineke Palm en Jasper van Dijk poseren met de badeendjes voor de Starbucks. Beeld door: Tim Ficheroux

“Een universiteit moet een plek zijn waar niet alleen een Shell-logo prijkt naast het hoofd van Erasmus, maar waar je ook vrij kunt discussiëren over wetenschap”, zegt Sandra Beckerman, die namens de partij op verschillende universiteiten debatten organiseert over onafhankelijkheid van de wetenschap. “Het is ironisch dat bedrijven als Shell en Starbucks wel welkom zijn op de campus en een onschuldige eend die de onafhankelijkheid van de wetenschap wil verdedigen niet.”

'Politiek neutraal'

Later bleek dat de SP van de universiteit geen toestemming had om te flyeren of te filmen. De EUR staat flyeren alleen toe aan studentenverenigingen, als er vooraf toestemming is gevraagd. Politieke partijen krijgen die toestemming per definitie niet, omdat de EUR ‘politiek neutraal wil zijn’, zo liet de universiteit in een e-mail aan de SP weten. Ook wil de EUR niet dat het gemaakte filmpje gebruikt voor promotie van de SP, ‘indien het EUR-logo zichtbaar in beeld is’.

De SP reageerde met een open brief aan de universiteit, waarin het de universiteit verweet wel ruimte te maken voor allerlei bedrijven tijdens evenementen zoals de Recruitment Days.