Zeker op een ondernemersuniversiteit als de Erasmus Universiteit Rotterdam lopen heel wat studenten rond met een geweldig nieuw idee voor een product of dienst. Net als bij Mark Zuckerberg (Facebook) en Larry Page (Google) begint dat natuurlijk op een zolder of in een garage. Beetje knutselen, beetje bouwen, beetje prototypen, beetje bier drinken, beetje luchtfietsen, beetje dagdromen. Niks mis mee.


Overzicht van startup hubs in Rotterdam. Mis je er één?

Maar wat als je idee écht goed blijkt te zijn? Waar kun je dan terecht in Rotterdam om je nieuwbakken bedrijf op te kweken en uit te bouwen? Om daarachter te komen, spraken we met allerlei spinnen in het web van de wondere wereld van meetups, bootstrapping, co-workingspaces, incubators en angel investors.

Gespecialiseerd doorgroeien

Ben je eenmaal bij het moment aangekomen dat je idee live is en het allemaal lijkt te werken, dan wordt het tijd om je zolderkamer of het ECE te verlaten. Ook voor die fase heeft Rotterdam wel opties in de aanbieding. Technologische ondernemers kunnen bijvoorbeeld sinds kort naar SuGu (kort voor start-ups & grown-ups). In het Vierhavengebied, dus op een steenworp afstand van de Marconitorens, biedt SuGu sinds 2014 ruimte aan vernieuwende maakbedrijven. Klinkt vaag, maar dat valt wel mee. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die producten maken via 3D-printing, recycling, biobased grondstoffen, robots en andere nieuwerwetse methodes.

  • expertise: businessmodellen die kringlopen sluiten
  • dienstverlening: ruimte, onderlinge uitwisseling grond- en reststromen, pr, netwerk, contact met investeerders
  • toegangseisen: circulair of biobased focus, bewezen businessmodel, groeifase (bijna) aanwezig
  • locatie: Tropicana, Maasboulevard 100
  • website: http://www.bluecity010.nl/

Start-ups met de focus op het onderwijs hebben ook hun eigen plek in Rotterdam, hoewel dat vrij informeel gebeurt. In een oude villa aan de Schiekade zit namelijk Eduvilla, een verzamelplek voor een handvol start-ups als Dwillo (linkt ervaren mensen aan starters voor coaching), HousingAnywhere (helpt je een studentenkamer te vinden in het buitenland) en ProjectCampus (communicatiemiddel om te leren met en in groepen). Een website ontbreekt, dus het beste kun je gewoon even aanbellen bij Schiekade 105.

Spireaux @ BlueCity010

Tim van Koolwijk

Fotobioreactoren. De vrouwen zullen niet direct in katzwijm vallen, maar toch heeft industrieel ontwerper Tim van Koolwijk (29) uit Delft er zijn werk van gemaakt. “Ik ben de oprichter van Spireaux, een bedrijf dat fotobioreactoren maakt om op duurzame en efficiënte wijze zeer gezonde cyanobacteriën te cultiveren.” Of, in beter Nederlands: Van Koolwijk maakt afgesloten kweekkamers die via LED-verlichting de Spirulina laten groeien. Dit microscopische plantje zit tjokvol gezonde ingrediënten (zoals eiwitten, anti-oxidanten, vezels, vitaminen, mineralen en essentiele vetzuren) voor bijvoorbeeld de voedingsindustrie.

In tegenstelling tot zijn concurrenten levert de ondernemer de Spirulina als een pasta, waardoor de vaak onplezierige smaak en geur achterwege blijven. Ook kan de Spirulina zo gemakkelijk worden gebruikt om bestaande voedingsmiddelen te versterken. Als bonus zetten de organismen ook nog eens veel CO2 om in zuurstof.

Van Koolwijk werkt vanuit BlueCity010, gelegen in het voormalige subtropische zwemparadijs aan de Nieuwe Maas. “Het netwerk van mede-ondernemers daar heeft al een aantal maal tot interessante verwijzingen geleid,” vertelt hij over de voordelen van deze plek, “zoals voor interessante subsidies, mogelijk hergebruik van oude pompen en reactorvaten van Tropicana en connecties binnen de duurzame voedingsmarkt.”

Maar het heeft ook concrete gevolgen gehad, zoals de samenwerking met de paddenstoelen-uit-koffieafval-maker RotterZwam. “Deze paddenstoelen stoten CO2 uit. Wij gaan die gebruiken als voeding voor onze Spirulina.” Bovendien kijkt de Spireaux-oprichter en directeur reikhalzend uit naar de nieuwe stap die BlueCity010 dit jaar wil zetten. Er komen in het gebouw namelijk zogeheten makerspaces, kleine laboratoria waar ondernemers aan de slag kunnen. “Daar willen wij gretig gebruik van gaan maken. Zo biedt het drooglab de mogelijkheid om onze nieuwe protoypen in house te maken, wat veel tijd bespaart.”