Op 4 mei kun je bij de Steen van de miljoenen tranen op de hoek van de Willem Ruyslaan en de Oude Dijk, het monument aan de Hoflaan en het monument op de Jan Vermeersingel de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen en vredesmissies nadien herdenken.

Terugdoen voor de maatschappij

De organisatie van de herdenking op die locaties ligt dit jaar in handen van Stichting BeSt, de goededoelenorganisatie van de Rotterdamsche Vrouwen Studenten Vereniging (R.V.S.V.) en het Rotterdamsch Studentencorps (RSC). Dit op verzoek van de gemeente Rotterdam, vertelt Sophie de Vries Robbé, preses van R.V.S.V. “Afgelopen jaar organiseerde een evenementenbureau de herdenking, maar door bezuinigingen was de gemeente op zoek naar een andere oplossing. Wij hebben zonder enige twijfel ja gezegd. Dit is precies wat wij voor ogen hadden met Stichting BeSt, iets terugdoen voor de maatschappij.”

Twee minuten stilte

De plechtigheid is op alle drie de locaties nagenoeg hetzelfde, vertelt Anne-Merel Tolsma, een van de organisatoren. “De plechtigheid start om half acht met muziek, daaropvolgend vertelt een veteraan uit eigen ervaring”, legt Tolsma het programma uit. “De scouting helpt mee met het plaatsen van de kransen. Een van de kinderen van de scouting draagt ook het 4-meigedicht voor.”  Na de twee minuten stilte zullen verschillende verenigingen uit de buurt een krans leggen bij het monument.

De organisatie van Dodenherdenking door Stichting BeSt is een van de vele voorbeelden van hoe EUR-studenten iets terugdoen voor de maatschappij. In onze special Liefdadigheid op de campus hebben we een groot deel van de vrijwilligersinitiatieven van studenten op een rij gezet.