12 procent van de Rotterdamse studenten is weleens slachtoffer geweest van een misdrijf in Rotterdam in hun studententijd. Dat blijkt uit een onderzoek van EM onder ruim 250 studenten.

Van alle studenten zegt 12 procent slachtoffer te zijn geweest van een misdrijf in Rotterdam sinds ze hier studeren. In drie op de vier gevallen gaat het om diefstal, inbraak of beroving. Roland Ekkers, woordvoerder van de politie Rotterdam, maakt zich geen zorgen over die cijfers. “Studenten lopen zeker niet meer risico om slachtoffer te worden dan andere groepen in Rotterdam. We hebben ook geen signalen in Rotterdam dat die groep extra aandacht krijgt vanuit de criminele hoek.”

'Student niet vatbaarder dan leeftijdsgenoot'

Hij vervolgt: “Studentenhuizen zijn vaak wél makkelijker toegankelijk en slechter beveiligd dan andere huizen. Maar het ligt er maar net aan waar je woont: in een nieuw complex als The Student Hotel of in een oud huis op de Beukelsdijk.” Verder zijn er volgens Ekkers te veel variabelen om studenten te onderscheiden als aparte groep. Ze wonen in verschillende soorten huizen in verschillende wijken en zijn op straat niet per se herkenbaar als student. “Een student is niet vatbaarder voor iets als een straatroof dan een leeftijdsgenoot die bij de Albert Heijn werkt.”

Hoewel de cijfers niet helemaal vergelijkbaar zijn, lijkt het erop dat studenten zelfs minder vaak slachtoffer zijn van criminaliteit dan andere Rotterdammers. Volgens de Veiligheidsmonitor 2015, een jaarlijks onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, gemeenten en politie, was 19 procent van de Rotterdammers in 2015 slachtoffer van criminaliteit.

Slechte graadmeter

Dat veel studenten weleens slachtoffer zijn van een misdrijf, is een slechte graadmeter voor het veiligheidsgevoel van de Rotterdamse student. Slechts 2 procent geeft aan zich onveilig te voelen. Ruim 86 procent van de studenten voelt zich veilig in de stad. De rest voelt zich niet veilig en niet onveilig. Tijdens het uitgaan voelt 5 procent zich onveilig en in het openbaar vervoer is dat 4 procent.

75 jaar wederopbouw: EM bracht een ode aan de Maasstad in een speciaal themanummer. We keken als inwoners en buitenstaanders (en vanuit de lucht) naar onze eeuwige second city, vroegen studenten naar hun ervaringen met Rotterdam, en brachten het unieke start-uplandschap van de stad in kaart.

Lees alles in onze gloednieuwe special.