De Erasmus Universiteit Rotterdam telt zeven faculteiten en twee instituten, waarvan één grote faculteit zich niet aan de oostkant maar aan de westkant van Rotterdam bevindt: de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.

Eigenlijk telt de Erasmus Universiteit dus twee campussen: eentje in Kralingen (Woudestein) en eentje aan de Westzeedijk (het Erasmus MC, of Hoboken) die grotendeels onbekend zijn met elkaar. Daar gaat freelanceverslaggever Mila Ivanova, studente Geneeskunde, maar vaak op campus Woudestein te vinden, verandering in brengen. In deel 1: een introductie.

Bijna zeven keer groter

Naar Woudestein ga je met de metro naar Kralingse Zoom, of met de tram richting De Esch. De Erasmus Universiteit telde volgens het jaarverslag 23.196 ingeschreven studenten, van wie er zo’n twintigduizend op Woudestein rondlopen, en ruim drieduizend op Hoboken. Een simpel rekensommetje leert dat Woudestein dus 6,7 keer meer studenten telt.

Het Erasmus MC

Aan de andere kant van de stad, bij metrostation Dijkzigt, ligt het Erasmus MC. Net zoals tram 21 en 24 stampvol zitten met studenten die bij Woudestein uitstappen, staan ook hier reizigers in de ochtendspits als sardientjes in de metro. Dit zijn echter niet allemaal EUR-studenten, een deel gaat naar de tegenover het Erasmus MC gelegen Hogeschool Rotterdam. Vanaf het metrostation ben je binnen vijf minuten bij het medisch complex, bestaande uit markante hoogbouw, onderling verbonden via ingenieuze gangen- en tunnelstelsels, overdekte hallen en trappen.

Eén van de velen

Daar hebben we wellicht meteen gelijk het eerste grote verschil tussen Woudestein en het compacte Hoboken te pakken: als student ben je in het Erasmus MC slechts een van de vele grote groepen mensen, terwijl je op Woudestein zo’n beetje de campus voor jezelf hebt.

De meeste gebouwen zijn immers onderdeel van het ziekenhuis, de twee hoogste bouwwerken zijn het domein van wetenschappers en alleen het Onderwijscentrum en een deel van het zogeheten Gk-gebouw zijn bestemd voor studenten. Voor de rest is het patiënten, bezoekers, artsen en onderzoekers wat de klok slaat. Het is een stadje in de stad, met eigen straatbordjes en eigen winkels.

De weg vinden op Woudestein...

Woudestein daarentegen telt maar liefst elf gebouwen die verspreid over de campus liggen. Voor de nietsvermoedende leek is het niet eenvoudig om op de juiste bestemming te arriveren. De hele campus is wel bewegwijzerd, maar niet altijd even logisch of consequent, mede dankzij een recente naamswijziging van de gebouwen. Het Tinbergengebouw heette vroeger niet T maar H, en het Mandevillegebouw was niet M maar T; M heet nu Van der Goot. En ga zo maar door.

… en in het EMC

Niet dat het op westelijke campus zoveel logischer in elkaar zit….. Ja, in het Onderwijscentrum hangen om de paar meter bordjes die de weg naar lokalen en collegezalen aangeven. Maar pas op: collegezaal 1 en 2 zitten wel in het Onderwijscentrum, maar onderweg naar 3 en 4 loop je door een lange gang, sla je af bij de koffie, neem je een trap, loopt door een paar deuren heen, langs de beveiliging, de liften en een café, om vervolgens weer door een paar deuren te lopen, weer door een gang en dan pas ben je er. In dat uiteinde zitten bepaalde colloquiumzalen, maar andere colloquiumzalen bevinden zich in een geheel ander gebouw, ergens achter het metrostation (een kwartier lopen van waar je nu bent). Af en toe heb je ook nog les in een van de twee hoge torens, maar dan wel óf helemaal onderin (de snijzaal) óf ergens op de veertiende verdieping.

(wordt vervolgd)