Je hebt ongetwijfeld een goed hart, maar dat betekent niet altijd dat je dagen in je schema vrij kunt houden om liefdadigheidswerk te verrichten. Gelukkig zijn er legio voorbeelden van kleine beetjes die helpen. Daarom vandaag: een selectie van activiteiten die maar een paar uur duren.

Charity Committee - EFR

honden
Beeld door: maplegirlie

Van 9 tot en met 15 mei kan iedereen zich inschrijven om een paar uur mee te helpen bij verschillende lokale organisaties. Studenten kunnen zo iets terug doen voor de stad, volgens Maxi Moeller, voorzitter van de Charity Committee: “We students sometimes take over the city, being loud and obnoxious. This is our way to do something back for the city.”

Vrijwilligers laten onder andere honden uit bij een dierenasiel in de buurt, organiseren kinderfeestjes voor kinderen van armlastige ouders, of helpen mee bij de Voedselbank. De commissie werkt samen met Rotterdam Cares, een organisatie die de maatschappelijke betrokkenheid van young professionals wil vergroten. Afgelopen jaar droegen ongeveer veertig tot vijftig vrijwilligers hun steentje bij, dit jaar mikt de commissie op zo’n zestig mensen. De EFR Charity Committee bestaat  uit zeven leden van de Economic Faculty Association Rotterdam.

Het is de tweede keer dat de commissie een vrijwilligersweek organiseert. Het is het grootste evenement dat de commissie organiseert, maar niet het enige. Onlangs organiseerde de commissie een benefietfeest. De opbrengst van ongeveer 700 euro was voor de stichting vluchtelingstudenten UAF.

Charity Dinner - ACE

Sliced Spareribs
Beeld door: Mike

Sinds een jaar of vijf organiseert ACE – de faculteitsvereniging van de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) – de foodrACE, een eetwedstrijd waarbij zoveel mogelijk spareribs naarbinnen worden gewerkt. Dit jaar is besloten er een formeler evenement van te maken, namelijk een diner. Deelnemers kunnen kiezen uit meerdere driegangenmenu’s. De helft van de opbrengst gaat naar het goede doel. Afgelopen jaar ging het geld naar Jarige Job, een stichting die verjaardagsboxen samenstelt voor kansarme kinderen. Dit jaar gaat het naar het studententeam van Unicef.

Afgelopen jaar 200 euro, de verwachting is dat de opbrengst dit jaar 300 euro zal zijn. Geen wereldbedragen, maar “ik geloof er heilig in dat alle beetjes helpen,” vertelt Rose Aitken, voorzitter van ACE. “We vinden het belangrijk dat onze leden zich ervan bewust zijn dat er talloze goededoelenorganisaties zijn in de wereld die geld nodig hebben. Door het organiseren van zulke activiteiten hopen wij te helpen met de financiële zaken van zulke organisaties.”

Erasmus Charity Run

Erasmus Charity Run
Erasmus Charity Run Beeld door: Chris Gozeman

De blauwe strepen in de metro’s ben je vast al tegengekomen. De versieringen zijn in aanloop van de Marathon van Rotterdam op 10 april. Natuurlijk zijn er tijdens de marathon ook heel wat studenten, medewerkers en alumni van de partij. 557 studenten, medewerkers en alumni van de EUR doen mee aan de Erasmus Charity Run. Zij lopen een kwartmarathon of de hele Marathon van Rotterdam. Deelnemers laten zich sponsoren om zo geld op te halen voor het Erasmus Education Fund. Dit fonds verstrekt studiebeurzen aan kansarme getalenteerde jongeren, zodat zij een studie kunnen volgen aan de EUR.

De Erasmus Charity Run wordt vanuit de Erasmus Universiteit mede mogelijk gemaakt door de Erasmus School of Economics, de Rotterdam School of Management, het Erasmus University College, Erasmus Sport en de studieverenigingen InDuplo, Cedo Nulli, STAR en Faector.

Dit jaar is de tweede keer dat alle faculteiten onder één noemer meedoen. Voorheen organiseerden enkele faculteiten op eigen gelegenheid een team. Vorig jaar haalde het team € 13.400 euro op. Dit bedrag werd verdubbeld door het College van Bestuur. De verwachting is dat bedrag dit jaar te overtreffen.

Meer informatie over het evenement vind je hier.

Goede Doelen Commissie - MFVR

De MFVR is de medische faculteitsvereniging. Zij organiseert al jaren drie goededoelenactiviteiten door het jaar heen. “Juist als geneeskundestudenten is het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn”, stelt Thomas Pruijsen, voorzitter van de MFVR. Het hoort toch een beetje bij hetgeen waarvoor wij zijn opgeleid.”

In het najaar een benefietdiner plaats. Hierbij kookten MFVR-leden voor zo’n vijftig betalende studenten. De gerechten werden uitgeserveerd door docenten. Met het diner is afgelopen jaar € 1900,- opgehaald. Dit geld is gedoneerd aan het Sportfondsenbad.

In mei gaat de vereniging een sportdag organiseren voor kansarme kinderen en is er in juni een benefietfeest.