Het is niet alleen maar lallen en brallen bij de studentenverenigingen. De leden van de verschillende gezelligheidsverenigingen die Rotterdam rijk is, dragen ook regelmatig hun steentje bij om de samenleving een beetje mooier te maken. Hieronder een paar voorbeelden.

Stichting BeSt

Stichting BeSt (Betrokken Student) is een initiatief van het RSC en de RVSV. De verenigingen organiseren sinds 2004 door het jaar heen verschillende activiteiten in de regio Rotterdam. Voorbeelden hiervan zijn Christmas in Kralingen, een Kerstfeest voor alle kinderen uit de buurt en het Unlimited Festival, een evenement voor mensen met een verstandelijke beperking.

De verenigingen willen op deze manier hun steentje bijdragen aan Rotterdam, jeugd, cultuur en hulpbehoevenden.

Meer informatie vind je op de site van Stichting BeSt.

Students4Society

Students4society

Students4Society is de vrijwilligersstichting van de SSR-R. De stichting, gerund door tien leden, organiseert sinds 2005 meerdere activiteiten in Rotterdam. Voorbeelden zijn voorleesdagen op basisscholen in Rotterdam, de Koningsspelen in april en een diner voor alleenstaande ouderen in mei.

Doel van de stichting is om studenten meer te betrekken bij vrijwilligers- en maatschappelijke initiatieven in Rotterdam.

Meer informatie vind je op de Facebookpagina van de vrijwilligersstichting.

The Awesome Foundation Rotterdam

prijswinnaar the awesome foundation
Winnaar van de laatste editie van de Awesome Foundation

The Awesome Foundation organiseert maandelijks een pitchavond waarin deelnemers 1.000 euro kunnen winnen om hun idee uit te voeren. Voorwaarde is dat de deelnemers een idee hebben dat Rotterdam ‘nog gaver moet maken’. Het geld komt uit de zakken van de twintig trustees die aan de organisatie verbonden zijn.

Een beetje smokkelen is het wel, want The Awesome Foundation Rotterdam is niet direct gelieerd aan een studentenvereniging. Maar nu komt het bruggetje: Eelco Straathof, momenteel student Financieel Recht in Leiden is lid van SSR-Rotterdam. Hij richtte samen met Ewoud Zweers (EUR-alumnus Rechten) en Tjerk Ploeger (rechtenstudent EUR) de stichting eind 2015 op.

Sinds december 2015 zijn er drie projecten waargemaakt door de Awesome Foundation.

De reden waarom de heren dit initiatief startten is simpel, vertelt Straathof. “Een paar vrienden van ons organiseerden dit in Amsterdam, we vonden het een tof initiatief. Tijdens de eerste editie wonnen een paar jongens die buurtbewoners nader tot elkaar wilden brengen door een buurtbrouwerij op te starten. Iedere buurtbewoner mocht een ingrediënt aandragen voor het buurtbiertje.

Achter de Awesome Foundation zit niets anders dan enthousiasme, vertelt Straathof. “We verdienen er niets aan. We zorgen voor de locatie en het geld, maar het idee blijft echt van de bedenker. We krijgen per editie ongeveer dertig aanvragen, daarvan worden vier inzendingen geselecteerd om te pitchen. Alle trustees zijn daarbij aanwezig en zij bepalen wie de prijs krijgt. Het klinkt heel streng misschien, maar het is gewoon een hele gezellige avond waar toffe initiatieven worden besproken.”

Meer informatie vind je op de Facebookpagina van de stichting.

Stichting Voormekaar

Daklozendiner 1
Beeld door: Sanne van der Most

De stichting Voormekaar is in samenwerking met studentenvereniging RSV Sanctus Laurentius opgericht in september 2013. Een commissie van de vereniging organiseert de activiteiten.

Voormekaar heeft als doel om minderbedeelden in Rotterdam en omstreken te helpen. Zo organiseerde de stichting in samenwerking met Laurentius een kerstdiner voor daklozen en namen de leden in februari de ouden van dagen van verzorgingshuis Aafje mee op pad.

Onze belangen liggen enerzijds bij het leveren van een maatschappelijke bijdrage aan de regio en anderzijds bij het bevorderen van betrokkenheid van studenten in deze maatschappij,” is te lezen op de website van Stichting Voormekaar.

Meer informatie vind je hier.