Nee, het is geen verlate 1 april-grap. Excelsior heeft bekendgemaakt dat het, in de zoektocht naar nieuwe talenten, studentscouts gaat aanstellen. Dat is een primeur, aangezien dit bij geen enkele andere professionele voetbalclub in Nederland het geval is. De Kralingse club, in een hevige degradatiestrijd verwikkeld, gaat in de zomer gesprekken voeren met mogelijke kandidaten.

Aanvulling op betaalde scoutingstaf

De studentscouts krijgen toegang tot een digitaal videolab, waarin ze iedere speelronde de beelden van Belgische, Deense en Zweedse voetbalwedstrijden bekijken. Zo kan een student de opdracht krijgen om een rechtsbenige rechtsbuiten uit de Deense competitie te scouten. Een gespotte speler wordt vervolgens door de betaalde Excelsior-scouts bekeken en eventueel gecontracteerd.

De club hoopt dat deze studentscouts een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande betaalde scoutingstaf, die met twee leden voor Eredivisie-begrippen zeer klein is. Voor het geld hoeven de studentscouts het niet te doen. Ze krijgen enkel een gratis seizoenskaart. Volgens commercieel directeur Wouter Gudde moeten studenten het scouten dan ook zien ‘als een investering in zichzelf’.

Studentscouts van de EUR

Onder de studentscouts wordt een bijzondere plaats ingeruimd voor de studenten van de EUR. Volgens Jon de Ruijter, directeur van Erasmus Sport, heeft dit te maken met het feit dat Excelsior en de EUR al heel lang ‘goede buren’ zijn. Dankzij de jarenlange samenwerking konden beide partijen bijvoorbeeld al van elkaars faciliteiten gebruikmaken en was er een arrangement waarbij studenten voorafgaand aan een thuiswedstrijd van Excelsior wat konden eten in het sportcafé op de campus.

De inzet van studentscouts kan volgens De Ruijter twee ‘capaciteiten’ bijeenbrengen: analytisch vermogen en echte voetbalkennis. Studenten kunnen volgens hem uitstekend hun opgedane wetenschappelijke kennis toepassen op de scouting bij Excelsior.

Denken in mogelijkheden

Volgens De Ruijter hadden ook ‘gearriveerde wetenschappers’ belangstelling voor een functie als scout bij Excelsior. Dat de keuze toch gevallen is op studenten komt volgens hem doordat studenten veel meer de ‘mogelijkheden’ zien en er ‘meer blanco’ ingaan, terwijl wetenschappers wellicht eerder wat twijfelachtiger tegenover dit ‘experiment’ staan. Hij verwacht dan ook dat de ‘voetbalfreaks’ onder de studenten, die ruim vertegenwoordigd zijn, dit ‘zeer gaaf’ zullen vinden.

Een eventuele degradatie van Excelsior zou de inzet van studentscouts niet verhinderen. Deze samenwerking is volgens De Ruijter dan ook slechts het begin. We kunnen in de komende tijd dus nog meer aankondigingen van gezamenlijke activiteiten verwachten.

Solliciteren naar de functie van studentscout kan al, bij [email protected].