Economiestudent Arian Oosthoek (22) eindigde als beste Nederlander in wielerkoers Tour of China.

Loodzwaar, maar onvergetelijk. Normaal wordt Arian Oosthoek op de fiets omringd door Fransen, Italianen, Belgen – nationaliteiten waar het wielrennen in de genen zit – maar nu reed hij in het peloton naast mannen uit Oezbekistan en Iran. “Chaos. Die Aziaten rijden veel minder gecontroleerd dan Europeanen. Soms was het tweehonderd kilometer aanvallen, maar die gasten konden gewoon blijven gaan.”

Arian Oosthoek (rechts in het oranje) ontsnapt ternauwernood aan de massale valpartij in de eerste etappe.

Oosthoek eindigde afgelopen maand als 31e in de Tour of China, een internationale wielerrace die dit jaar voor de tweede keer georganiseerd werd en de ambitie heeft om de Tour de France van Azië te worden. Hij is amateurwielrenner, maar omdat grote profploegs als Rabobank en Skil-Shimano het af lieten weten, werd er een nationale selectie samengesteld. En daarvoor vroegen ze hem.

Uur in de bus

Het was de eerste keer dat hij buiten Europa reed. “De etappes zijn niet superlang, maar door de verplaatsingen is het erg pittig. We startten vroeg, om tien uur. Dat betekent om half zeven opstaan. Soms konden we op de fiets naar de start, maar vaak moesten we eerst nog een uur in de bus zitten. Na de rit hetzelfde verhaal: meestal ligt het hotel niet naast de finish.”

Aftellen

Het zwaarst vond hij de voorlaatste etappe, de koninginnenrit van 134 kilometer bij Dujiangyan, waarin het klassement bepaald werd. Mentaal had hij de meeste moeite met de tweede dag. “Dat was echt aftellen. Een etappe van 180 kilometer over de snelweg. Ik heb de hele dag maar één bocht gezien. En het was ontzettend slecht weer. Als het daar regent, regent het echt.”

Van de troon

Of de Chinese wielerwedstrijd het in zich heeft om de koers der koersen op termijn van de troon te stoten weet hij niet. “De Tour de France bestaat al honderd jaar, dus wat status betreft duurt het nog wel even. Maar de organisatie was geweldig en onder de bevolking leeft het heel erg.”

Jetlag

“Het probleem is dat veel Europese profs het niet zien zitten om naar Azië af te reizen”, vat Oosthoek de kern samen. “Je hebt toch een jetlag, en de mogelijkheid om allerlei ziektes op te lopen. Ach, misschien verandert dat wel als wielerbond UCI het verplicht stelt. Wat dat betreft hebben wielrenners ook weinig te zeggen.”

Belgische farmaceut

Oosthoek woont in Hendrik-Ido-Ambacht en zit in het laatste jaar van de bachelor Economie en Bedrijfseconomie. Hij is net begonnen met een stage bij de Belgische farmaceut Omega Pharma. Prima planning: in de wintermaanden ligt de wielrennerij toch op zijn gat. En het is vier dagen, zodat hij in ieder geval nog genoeg tijd overhoudt om af en toe een rondje te maken. GM