Tientallen dak- en thuislozen konden zaterdag genieten van een driegangenfeestmaaltijd in nachtopvang- en verpleegcentrum Havenzicht aan de Willem Ruyslaan. Studenten van vereniging Laurentius koken jaarlijks een lekker hapje voor Kralingse daklozen in de donkere maanden rondom de feestdagen.

Als een verlate kerstgedachte willen studenten Kralingse daklozen verwennen met een luxe diner, want “laten we eerlijk zeggen, de meeste studenten hebben het relatief makkelijker dan de daklozen. Daarom willen wij wat terug doen en zo ons steentje bijdragen aan deze buurt” aldus Léon Vervooren, bestuurslid van Laurentius en coördinator van Stichting Voormekaar, een commissie van de studentenvereniging.

Runderrollade met risotto

Bewoners van Havenzicht en de daklozen die het geluk hadden dezelfde avond ingeloot te zijn voor een bed, kregen een zelfgemaakte groentesoep met gehaktballetjes, runderrollade met risotto en pannenkoeken met vanille-ijs en chocoladesaus voorgeschoteld. “We hebben gekozen voor vitaminerijke gerechten met veel groenten en gezonde kruiden erin, zoals courgette, erwtjes, prei, ui, knoflook, rozemarijn en laurierblad” zegt student en kok Rogi Louter.

“Ik vind het allemaal héérlijk!” roept één van de gasten aan tafel die net zijn soepje op heeft. “Het is wat anders dan de dagelijkse diepvriesmaaltijden of de tien boterhammen op een dag”. Een ander gast zegt dat hij soms dagen lang geen eten heeft: “Ik kijk daarom uit naar zulke georganiseerde diners voor ons, het is een echte feestmaaltijd.”

Verslaving en echtscheidingen

Tussen de gerechten door mengen studenten zich in het gezelschap voor een praatje. Volgens Léon is het doel om een gemeenschapsgevoel te creëren. “We hebben gekozen voor een diner, omdat je aan tafel echt samen komt en gezellig kan kletsen met elkaar”. Er wordt gesproken over situaties die onverwachts iemand overrompelen en dakloos maken – van verslaving en echtscheidingen tot schuldhulpverlening die te laat komt. Maar ook hoe dankbaar de daklozen zijn met de geboden hulp in Rotterdam. “Je merkt echt dat iedereen zijn best doet om ons te helpen, dat is erg bijzonder”, zegt Johan Nikkel (43).

“Iemand in voor een tweede ronde?”, vraagt een studente met een pan soep in haar handen. Het hoofdgerecht komt al gauw daarna en andere studenten zijn druk bezig met het bakken van de pannenkoeken. In de keuken wordt er nog geroepen dat de studenten niet moeten vergeten zelf wat te eten.

Stichting Voormekaar

Stichting Voormekaar is een commissie van studentenvereniging Laurentius en organiseert jaarlijks activiteiten voor minder bedeelden in Rotterdam. Naast de jaarlijkse daklozendiners, organiseert zij ook speeldagen voor gehandicapte kinderen en wandeldagen met ouderen.