Waar de architectuur van het Polakgebouw over het algemeen bewierrookt wordt, zijn er onder de wat meer praktisch ingestelde zielen aardig wat klachten over het nieuwe onderwijsgebouw. De universiteit denkt nu aan kleine aanpassingen.

In de Universiteitsraad is een aantal van de Polakproblemen aangekaart: het is er erg druk, er is een tekort aan vuilnisbakken, er zijn slecht zittende bankjes in de grote collegezaal op de begane grond, en er is onduidelijkheid over waar je wel en niet lawaai mag maken.

Geert Gerritse, directeur van Real Estate Services laat per mail weten dat het Polakgebouw ‘zeer populair’ is onder de studenten, waardoor het soms moeilijk is om er een plekje te vinden. En dus gaat hij proberen meer studieplekken vrij te maken. “We gaan bijvoorbeeld inzichtelijk maken voor studenten wanneer onderwijszalen voor onderwijs gebruikt worden, zodat – als dat niet het geval is – ze ingezet kunnen worden als studieplek.” Verder raadt hij studenten ook aan om gebruik te maken van andere plekken op de campus, zoals het Tinbergengebouw. En als het Sandersgebouw en de Universiteitsbibliotheek weer opengaan, zal het aantal studieplekken enorm toenemen, maar daarop moeten studenten nog wel anderhalf jaar wachten.

Oude banken vanwege kostenbesparing

De slecht zittende bankjes in de collegezaal zijn tijdelijk: de grote collegezaal in het Polakgebouw wordt gebruikt tot het Sandersgebouw opengaat, vertelt Gerritse. Daarom zijn vanwege kostenbesparing oude bankjes uit dat gebouw nu tijdelijk hergebruikt. Ook zal geprobeerd worden zoveel mogelijk colleges in andere gebouwen te roosteren, om zo het Polakgebouw te ontlasten. De stilteruimtes zullen ook duidelijker worden aangeduid, bijvoorbeeld met ‘intercity-achtige’ stickers.

In de EM-rubriek Campus Talk werd het Polakgebouw al ‘niet erg praktisch’ genoemd. “De studiezalen zien er heel ruim uit, maar er is minder plek dan het lijkt”, zei student Cultuurwetenschappen Marvin van der Heijde toen. Ouassim Nnafie, student Business Administration noemde het gebouw ‘stijlvol en modern’, maar ook altijd heel druk. Ook was het voor sommige studenten niet duidelijk waar je nu wel of geen lawaai mag maken.