Waar het een aantal jaren geleden vooral ging over prestatiegerichte thema’s als meer vrouwen aan de top en het werven van meer internationale studenten, gaan de discussies nu over antiracisme, genderidentiteit en het aanpassen (‘dekoloniseren’) van het onderwijs, zo komt uit het onderzoek naar voren. In het onderstaande artikel vertellen verschillende diversiteitsmedewerkers dat ze bedreigd zijn.
Pogingen om het onderwijs inclusiever te maken stuiten regelmatig op weerstand van zowel voor- als tegenstanders van diversiteitsbeleid. Of het nu om het aanpassen van een westerse bias in het curriculum gaat of om het bordje dat op de wc-deur hangt. Dit zijn de vier grootste twistpunten.
Diversiteitsmedewerkers willen van hun instelling een plek maken waar niemand extra barrières ervaart door factoren zoals huidskleur of gender. Ze hebben bijna allemaal te maken met negatieve of intimiderende reacties, sommigen zelfs met bedreigingen.
Van een inclusiever curriculum tot een regenboogzebrapad en streefcijfers voor vrouwelijke hoogleraren. Hogeronderwijsinstellingen doen van alles op het gebied van diversiteit en inclusie. Wat zien studenten en medewerkers concreet terug van alle voornemens en nota’s?
“Als ik één ding heb geleerd afgelopen maanden tijdens het onderzoek naar diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs, is het dat woorden ertoe doen”, schrijft hoofdredacteur Wieneke Gunneweg.
Hoe ervaren studenten en medewerkers racisme, pestgedrag of uitsluiting? En wat deed dat met hun gedrag? Honderden reacties kreeg EM op de enquête over diversiteit en inclusie. “Ze zeiden tegen mij: ‘Je kan beter aan een andere tafel zitten. De Marokkanen zitten dáár.’”
Hoe ziet diversiteit eruit door de ogen van een fotograaf? Thanh Nguyen studeert Communication and Media en fotografeert voor Erasmus Magazine. Ze maakte een fotoserie over haardracht en vertelt erover. “Een kapsel is een manier om jezelf uit te drukken.”
Hoe ziet diversiteit eruit door de ogen van een fotograaf? Ali Alshamayleh studeert Communicatie en Media en is fotograaf en filmmaker. Zijn serie gaat over talent. “Je hoeft niet ver te kijken om een verbazingwekkende diversiteit te zien in wat mensen buiten de academische wereld doen.”
Een gebrek aan diversiteit in medisch onderzoek kan leiden tot verkeerde diagnoses of slechte medicatie. Zo zien hart- en vaatziekten er bij vrouwen vaak heel anders uit dan bij mannen. Ideeën over oplossingen lopen uiteen. “Heterogeniteit zorgt voor ruis.”
Het onderzoek ‘Diversiteit in tijden van polarisatie’ is uitgevoerd door de onafhankelijke journalistieke media van hogeronderwijsinstellingen georganiseerd in de Kring van Hoofdredacteuren van Hogeronderwijsmedia.
Voor dit onderzoek is een analyse gedaan van 36 beleidsdocumenten van 21 onderwijsinstellingen: 13 universiteiten en 8 hogescholen. Dit betreft visies, strategieën, nota’s, actieplannen en position papers waarin onderwijsinstellingen hun plannen kenbaar maken.
Voor dit onderzoek spraken we met diversiteitsmedewerkers van dertien universiteiten en zeven hogescholen over hun werk. Bijna alle diversiteitsmedewerkers geven aan met negatieve reacties te maken te hebben. Drie daarvan zeggen bedreigd te zijn. Een aantal was hierdoor terughoudend om mee te werken aan dit onderzoek.
Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Lees meer
Woorden doen ertoe
‘Wat je zegt en hoe je iets zegt kan discussies maken en breken’, schrijft…