Total landscape research diversity_Jowan de Haan

Waar het een aantal jaren geleden vooral ging over prestatiegerichte thema’s als meer vrouwen aan de top en het werven van meer internationale studenten, gaan de discussies nu over antiracisme, genderidentiteit en het aanpassen (‘dekoloniseren’) van het onderwijs, zo komt uit het onderzoek naar voren. In het onderstaande artikel vertellen verschillende diversiteitsmedewerkers dat ze bedreigd zijn.

LHBTI-Symbool-nieuwsbericht-zonder-tekst-onderzoek_Jowan-de-Haan

Lees meer

Diversiteitsmedewerkers hoger onderwijs ervaren geregeld heftige reacties of intimidatie

Discussies over diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs zijn de afgelopen jaren…

Pogingen om het onderwijs inclusiever te maken stuiten regelmatig op weerstand van zowel voor- als tegenstanders van diversiteitsbeleid. Of het nu om het aanpassen van een westerse bias in het curriculum gaat of om het bordje dat op de wc-deur hangt. Dit zijn de vier grootste twistpunten.

Hete-hangijzers-onderzoek-diversiteit-illustratie_Eveline-Schram

Lees meer

Hoe vooral hete hangijzers het debat over diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs domineren

Pogingen om het onderwijs inclusiever te maken stuiten regelmatig op weerstand van zowel…

Diversiteitsmedewerkers willen van hun instelling een plek maken waar niemand extra barrières ervaart door factoren zoals huidskleur of gender. Ze hebben bijna allemaal te maken met negatieve of intimiderende reacties, sommigen zelfs met bedreigingen.

boegbeeld hoog

Lees meer

Boegbeelden van diversiteitsbeleid moeten een dikke huid hebben

Hoe het is een diversiteitsmedewerker te zijn in tijden van polarisatie.

Van een inclusiever curriculum tot een regenboogzebrapad en streefcijfers voor vrouwelijke hoogleraren. Hogeronderwijsinstellingen doen van alles op het gebied van diversiteit en inclusie. Wat zien studenten en medewerkers concreet terug van alle voornemens en nota’s?

Lees meer

Vrouwenquotum, regenboogpaden en dekolonisatie, zo ziet het diversiteitsbeleid in het hoger onderwijs eruit

Van een inclusiever curriculum tot een regenboogzebrapad en streefcijfers voor…

“Als ik één ding heb geleerd afgelopen maanden tijdens het onderzoek naar diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs, is het dat woorden ertoe doen”, schrijft hoofdredacteur Wieneke Gunneweg.

Wieneke Gunneweg – Levien Willemse

Lees meer

Woorden doen ertoe

‘Wat je zegt en hoe je iets zegt kan discussies maken en breken’, schrijft…

Hoe ervaren studenten en medewerkers racisme, pestgedrag of uitsluiting? En wat deed dat met hun gedrag? Honderden reacties kreeg EM op de enquête over diversiteit en inclusie. “Ze zeiden tegen mij: ‘Je kan beter aan een andere tafel zitten. De Marokkanen zitten dáár.’”

Bloemlezing inclusiviteit inclusive campus _Migle Alonderyte

Lees meer

Studenten en medewerkers over diversiteit: van ‘angst voor cancellen’ tot ‘giftige sfeer’

Hoe ervaren studenten en medewerkers racisme, pestgedrag of uitsluiting? En wat deed dat…

Hoe ziet diversiteit eruit door de ogen van een fotograaf? Thanh Nguyen studeert Communication and Media en fotografeert voor Erasmus Magazine. Ze maakte een fotoserie over haardracht en vertelt erover. “Een kapsel is een manier om jezelf uit te drukken.”

D&I_PhuongKhanh-IBCoM, Van Vu-IBA, Doan Le-IBCoM_Vietnam_ThanhNguyen

Lees meer

‘Geverfd haar is een beetje rebellie’

Hoe ziet diversiteit eruit door de ogen van een fotograaf? Thanh Nguyen studeert…

Hoe ziet diversiteit eruit door de ogen van een fotograaf? Ali Alshamayleh studeert Communicatie en Media en is fotograaf en filmmaker. Zijn serie gaat over talent. “Je hoeft niet ver te kijken om een verbazingwekkende diversiteit te zien in wat mensen buiten de academische wereld doen.”

Lees meer

‘Studenten hebben zoveel verschillende talenten buiten de academische wereld’

Diversiteit door de ogen van een fotograaf.Hoe ziet diversiteit eruit door de ogen van…

Een gebrek aan diversiteit in medisch onderzoek kan leiden tot verkeerde diagnoses of slechte medicatie. Zo zien hart- en vaatziekten er bij vrouwen vaak heel anders uit dan bij mannen. Ideeën over oplossingen lopen uiteen. “Heterogeniteit zorgt voor ruis.”

Diversiteit in onderzoek wetenschap_Bart Huijser

Lees meer

‘Waarom zou je alleen witte mensen onderzoeken als een ziektebeeld bij iedereen voorkomt’

Onderzoek naar bijvoorbeeld geneesmiddelen wordt vrijwel alleen gedaan op witte mannen.

Het onderzoek ‘Diversiteit in tijden van polarisatie’ is uitgevoerd door de onafhankelijke journalistieke media van hogeronderwijsinstellingen georganiseerd in de Kring van Hoofdredacteuren van Hogeronderwijsmedia.

Voor dit onderzoek is een analyse gedaan van 36 beleidsdocumenten van 21 onderwijsinstellingen: 13 universiteiten en 8 hogescholen. Dit betreft visies, strategieën, nota’s, actieplannen en position papers waarin onderwijsinstellingen hun plannen kenbaar maken.

Voor dit onderzoek spraken we met diversiteitsmedewerkers van dertien universiteiten en zeven hogescholen over hun werk. Bijna alle diversiteitsmedewerkers geven aan met negatieve reacties te maken te hebben. Drie daarvan zeggen bedreigd te zijn. Een aantal was hierdoor terughoudend om mee te werken aan dit onderzoek.

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.