schoonspuiten cleaning graffiti tentenkamp encampment gaza protest_van der goot_eur_7_19.5.2025_Esther Dijkstra

Lees meer

Nieuw advies: minimaliseer samenwerking met drie Israëlische universiteiten

De Commissie voor Gevoelige Samenwerkingen heeft haar advies uitgebracht over drie…

Samenwerking met de universiteiten uit Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa in internationale consortia blijft mogelijk, maar alleen als de betrokken wetenschappers uit Rotterdam daarvoor niet direct hoeven samen te werken met de Israëlische instellingen.

Mensenrechten in het geding

“Onze internationale samenwerkingen zijn gebaseerd op academische vrijheid en wetenschappelijke diplomatie. Maar die vrijheid kent grenzen wanneer fundamentele mensenrechten in het geding zijn”, zegt collegevoorzitter Annelien Bredenoord over het besluit op de website van de Erasmus Universiteit.

Wat betreft de voorwaarden tot hervatting van de samenwerking zit er een klein beetje licht tussen het advies en het besluit. Waar de commissie adviseert om bij herevaluatie te kijken naar een brede weging van de risico’s wat betreft de bezetting van Palestijnse gebieden, archeologische activiteiten en relaties met het Israëlische leger (de IDF), focust het College van Bestuur op de relatie met de IDF. Hervatting van de samenwerking volgens het CvB is pas mogelijk als de partneruniversiteit aantoonbaar afstand houdt van het leger.

Oorlog voorbij

Als de oorlog voorbij is, kan de samenwerking ook hervat worden. Dat laatste werd door de commissie niet expliciet genoemd, maar ‘speelt natuurlijk wel een rol als dat betekent dat de mensenrechtenschendingen dan voorbij zijn’, laat commissievoorzitter Ruard Ganzevoort  weten. Tot slot wil het CvB elke drie maanden herevalueren, waar de Commissie volstond met een jaarlijkse monitoring.

Het universiteitsbestuur wil binnen twee weken in gesprek treden met de besturen van de drie Israëlische universiteiten. Ondertussen bestudeert de commissie de banden met twee andere universiteiten: de University of Tel Aviv en de Palestijnse Birzeit University (op de Westelijke Jordaanoever). Daarover verschijnt binnenkort een advies.

'Verheugd'

Lees meer

Wij verwelkomen het ACSC-advies over samenwerking met Israëlische universiteiten voorzichtig

Het advies over samenwerking met Israëlische instellingen wordt verwelkomd door een…

De groep academici en medewerkers die afgelopen dinsdag al met een opiniestuk liet het weten het advies van de commissie ‘voorzichtig te verwelkomen’, laat nu schriftelijk weten verheugd te zijn met het besluit van het CvB. “We waarderen vooral de duidelijkheid over het feit dat: ten eerste, mensenrechten een fundamentele dimensie zijn van de waarden van academische vrijheid en wetenschappelijke diplomatie in de institutionele partnerschappen van de universiteit; ten tweede erkenning van het risico van indirecte betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen via institutionele partnerschappen een basis is om dergelijke banden te bevriezen en te beëindigen; en ten derde het besluit om institutionele banden te bevriezen laat zien dat de Erasmus Universiteit de waarden en voorwaarden van academische vrijheid serieus neemt. Onze universiteit laat zien dat ze aan de goede kant van de geschiedenis wil staan.”

'Zeer belangrijke stap'

Ook Renee Kolpa, als student Rechtsgeleerdheid en Filosofie betrokken bij de campusprotesten, is positief over het besluit. “Het advies en het daaropvolgende besluit van de Erasmus Universiteit tonen aan dat de institutionele krampachtigheid, die het bestuur jarenlang ervan weerhield Israël kritisch te beoordelen, langzaam begint los te laten.”

“Lange tijd was het ondenkbaar om Israël aan dezelfde normen te toetsen als andere actoren, maar nu ontstaat hiervoor geleidelijk ruimte”, gaat Kolpa verder. “Dit is een cruciale ontwikkeling, omdat dit getuigt van een scheur in het diepgewortelde Nederlandse discours, dat onmenselijk wreed gedrag door Israël niet alleen rechtvaardigt, maar zelfs aanmoedigt. Dit markeert een zeer belangrijke stap voor de Erasmus Universiteit richting daadwerkelijke academische vrijheid en verantwoordelijkheid.”

Signalen

In het besluit spreekt het CvB ook nog zijn zorgen uit over ‘signalen dat sommige leden van de EUR-gemeenschap zich niet langer vrij voelen om zich uit te spreken, of dat zij zich onveilig voelen vanwege hun afkomst, overtuiging of betrokkenheid bij maatschappelijke bewegingen’. Daarom roept het CvB iedereen op ‘om bij te dragen aan een open, zorgvuldige en respectvolle dialoog, ook en juist wanneer meningsverschillen groot zijn’.

Al 9 reacties — discussieer mee!