Update maandag 7 april: het programma is geüpdatet volgens de laatste aanwijzingen van de organisatie. Onder andere de locatie van het protest is gewijzigd van het Grotekerkplein naar het Willemsplein, ook zijn de tijden van de buitenlessen aangepast.
“We hebben iedereen nodig”, zegt Jasper Schut van studentenvakbond STUUR over de staking op 8 april. “Helaas is de staking alleen een succes als de opkomst groot is.” Vanuit de zaal wordt een suggestie geroepen: “Vertel iedereen dat er gratis friet is!”
Universitair hoofddocent Marjan Gorgievski presenteerde maandag het plan voor de stakingsdag. Bij de bijeenkomst waren vertegenwoordigers van vakbonden AOb, FNV en STUUR, maar ook geïnteresseerde medewerkers en studenten. “Iedereen die tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs is, is welkom”, zegt Gorgievski.
Maandag 7 april:
9.00 uur – Picket lines / info-acties
15.00 uur – Spandoeken maken in T12-59
Dinsdag 8 april:
9.00 uur – Voorbereiding op campus Woudestein
- Picket lines / info-acties
- Spandoeken maken op Erasmus Plaza
12.00 uur – Aankomst Willemsplein (met gratis friet!)
12.30 uur – Podiumprogramma
13.30 uur – Optocht door de stad
15.30 uur – Buitenlessen in de stad
- Samenleving | tegenover de Pauluskerk (begint om 15.15 uur)
- Zeggenschap | Erasmusstandbeeld, Laurenskerk
- Hoop | standbeeld ‘De Verwoeste Stad’
- Onze kinderen | Plein Schiedamse Singel
- Democratie | Blaak, voor de Markthal
- Dignified labor (in English) | KINO
- Waarheid | Centrale Bibliotheek
- Education (in English) | HefHouse
- Resilience (in English) | Wereldmuseum
- Just Transitions (in English) | Stieltjesmonument
Juist midden in de stad
De organisatie hoopt op zoveel mogelijk mensen vanaf 12.00 uur, benadrukt Gijs Kooistra van de FNV maandag. De locatie is nog onduidelijk. De gesprekken met politie en gemeente moeten nog gevoerd worden. De voorkeurslocatie is wel uitgesproken: het plein voor de Laurenskerk.

Het is die dinsdag, zoals elke week, markt op de Binnenrotte. Ideaal, denkt de organisatie. Het protest is namelijk niet alleen de kans om te tonen dat je tegen de bezuinigingen bent, benadrukt Ana Uribe Sandoval, docent, lid van de Erasmus Labour Council en vertegenwoordiger van vakbond AOb. “Het is onze kans om gezien te worden. Om iedereen te vertellen over hoe belangrijk ons werk is.” Op een eerdere bijeenkomst maandagmiddag van STUUR had Schut gezegd: “De universiteit is niet van hen (verwijzend naar de politiek), maar van ons.” Sandoval vult nu aan: “De universiteit is óók van de stad.”
Op 8 april is het Nationale Buitenlesdag. Van zowel de medewerkers en studenten van de Rotterdamse hogescholen en van de universiteit worden vrijwilligers gezocht om ‘lessen’ te geven.
Revolutie gaande
“Als we nu niet van ons laten horen, dan is dit slechts de eerste van meer bezuinigingen”, stelt Philipp van Sprang, student Economie en Econometrie. “Dan denkt de overheid: het kan nog wel minder.” De bezuinigingen gaan alle studenten en medewerkers aan, benadrukt hij.

En niet alleen studenten en medewerkers, vult hoogleraar Gijsbert Oonk aan: “Ik staak niet alleen voor mijn collega’s en mezelf, maar ook voor mijn kinderen, de volgende generatie. Het gaat echt iedereen aan. Het bedrijfsleven zou ook boos moeten zijn. Zij willen goede, hoogopgeleide medewerkers, wij leveren die. Er gaan meer afgestudeerden het bedrijfsleven in, dan het onderzoeksveld.”
Oonk was ook bij de eerdere bijeenkomsten. Met ongeveer vijftig mensen was dit de drukstbezochte, zegt hij. Nog niet heel druk, maar vergis je niet zegt hij: “Universiteiten staken amper, en de Erasmus Universiteit al helemaal niet. Er is wel een revolutie gaande hoor.”
Zorgen
De bijeenkomst van maandag 24 maart was bedoeld om mensen te werven voor de organisatie van 8 april, om vast te denken over de invulling van het programma, maar er was ook ruimte voor zorgen vanuit de zaal. 14 november werd een aangekondigd protest in Utrecht door de organisatie last minute gecanceld op advies van de politie. “Hoe weten we dat het dit keer wel echt doorgaat?”, is een vraag uit de zaal. “Dat gaat niet nog eens gebeuren”, zegt Kooistra van de FNV. Er was destijds veel kritiek op het schrappen. “Een volgende keer zou ik tegen de burgemeester zeggen: verbied het protest maar. Wij nemen dat besluit niet nog een keer.”
Een andere zorg die naar voren komt, gaat over toestemming. “Want wat als je de enige bent van je afdeling die zegt te gaan, wat betekent dat voor een eventuele promotie?”, verwoordt Sandoval het gevoel dat meer mensen gehoord hebben van medewerkers. Of wat als je leidinggevende geen toestemming geeft? Toestemming is niet nodig, benadrukt de organisatie. “Meldt het anders bij de FNV, dan pakken wij het op. Staken is een recht”, zegt Kooistra.
Op MyEUR staat dat medewerkers van de universiteit op 8 april ‘vanzelfsprekend’ kunnen staken. Vrij vragen is niet nodig, je krijgt doorbetaald, het melden bij een leidinggevende wordt ‘op prijs gesteld’. Wel is het volgens de universiteit belangrijk dat docenten ervoor zorgen dat studenten geen studievertraging oplopen als verplichte practica en tentamens niet doorgaan. Voor studenten vervalt de aanwezigheidsplicht, behalve bij die tentamens, practica of bij patiëntenzorg.